måndag 28 januari 2019

Het kikärtsgratäng med curry och banan

Hur är det hos er, har ni vinter? Här har det i alla fall varit lite vitt på marken nu ett tag och nu i natt har det fallit en hel del till. Så idag får man vara ute i god tid och ta det försiktigt i trafiken. För min del får det gärna komma en rejäl omgång snö och sedan vara några minusgrader så snön inte smälter bort direkt. 
Är det vinter så är det :) 
I går höll jag mig mest inomhus och fixade med lite av varje som behövde fixas med. Bland annat så bokade jag en veckas sommarsemester för mannen och mig på Bornholm. Känns rätt avlägset med sommarsemester men vis av erfarenhet ;) så går det snabbt och snart är vi där. Har ni varit på Bornholm? Har ni några tips på bästa maten, stranden eller sevärdheten?
Det blev lite mat lagat igår också när jag pulade här hemma. Det blev en slags vegetarisk variant på Flygande Jakob. Receptet hittade jag i Toves kök, som har en massa fina vegetariska recept på sin blogg. Kika in vetja! 


Het kikärtsgratäng
ca 4 portioner

1 msk rapsolja
1 gul lök
200 g färska
champinjoner, skivade
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
2 tsk curry
1 tsk paprikapulver
2 dl standardmjölk
2 dl crème fraiche
 0,5 dl chilisås
  0,5 dl mangochutney
1 tsk sambal oelek
2 tetror kikärtor
1 krm grovmalen svartpeppar
Salt efter smak
1 banan
ca 2 dl riven lagrad ost
ev. saltade rostade solroskärnor till garnering

Gör så här
Smörj en ugnsfast form med lite matfett
Skala och finhacka löken och vitlöken
Skölj av paprikan, kärna ur och skär den i strimlor
Stek champinjonerna med löken och paprikan i oljan i ca 8 - 10 minuter
Tillsätt vitlöken, curryn och paprikapulvret
Låt steka under omrörning i ca 1 min
Rör ner mjölken, crème fraichen, chilisåsen och chutneyn 
Tillsätt sambal oelek och kikärtorna
Låt allt koka ihop i ca 5 min
Smaka av med svartpeppar och salt
 
Häll över i ugnsformen
Skala och skär bananen i tunna skivor
Fördela dem, samt den rivna osten, ovanpå kikärtsröran i formen
Ställ in formen i den övre delen av ugnen och grädda i 225 grader i ca 20 - 25 minuter
eller tills osten smält och fått lite färg
Toppa eventuellt med lite rostade solroskärnor
Servera med basmatiris och en sallad

Näpp, nu ska jag ut och sopa fram bilen och halka iväg till jobbet.
Ha en fin måndag och ta det försiktigt i vinterväglaget!

Kram Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar