fredag 30 oktober 2020

Valnötspaj

En supersmarrig höstig valnötspaj med frasigt pajskal, söt fyllning och knapriga nötter som passar perfekt att bjuda på i helgen. Eller att äta av själv och sedan frysa in, gärna i portionsbitar, för att ha något att bjuda på när corona-restriktionerna lättar.
Eller
helt enkelt för att ha något att ta fram när man är sugen :)

12 bitar

200 g smör,
5
dl vetemjöl
0,5 dl
strösocker
1 tsk
vaniljsocker
3 msk kallt
vatten

 
Fyllning

3
ägg
160 g
valnötter
1 dl
ljus sirap
2 dl
strösocker
0,5 dl vetemjöl
1 msk
vaniljsocker
50 g
smör, rumsvarmt
1 tsk flingsalt
vispgrädde eller glass, till servering
 

Gör så här
Nyp ihop smör, mjöl, socker och vaniljsocker till ett smul.
Tillsätt vattnet och
arbeta ihop till en deg.
Tryck ut degen i
en låg form med löstagbar kant.
Låt stå
i frysen ca 10 min.
Sätt ugnen på 175°.
Nagga och för
grädda pajskalet ca 10 min.
Vispa äggen lätt.
Hacka hälften av
nötterna.
Blanda ner nöthacket, nötterna
och resten av ingredienserna till en jämn smet.
Häll smeten i pajskalet.
Grädda
mitt i ugnen ca 40 min.
Täck ev på slutet
så den inte blir för mörk.
Låt kallna.
Ser
vera med glass eller lättvispad grädde.

 

Trevlig helg! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar