torsdag 23 september 2021

Äppelkompott med kaksmulor och calvados-smetana

Än är inte min flaska med Calvados slut...
 

 
Äppelkompott
600 g äpplen - gärna äppelsorten Aroma
1 citron - gärna ekologisk
1,5 dl rårörsocker
0,25 dl vatten
1 tsk kardemumma - stött
25 g smör
1 krm salt

Smulor
1,5
dl
vetemjöl
0,5 dl havregryn
50 g smör
3 msk muscovadosocker - ljust
1
krm
salt

Calvados-smetana
100
g
smetana

1 msk florsocker
1 msk calvados 
 
Gör så här

Smulor
Sätt ugnen på 175° varmluft.
Blanda alla ingredienser i en bunke eller matberedare.
Mixa snabbt ihop till en smulig massa.

Häll smulmassan på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 10–15 min, tills den är gyllene.
Låt kallna och krossa sedan till fina smulor.

Äppelkompott
Kärna ur och skär äpplena i cm-stora bitar.
Skölj citronen i ljummet vatten.
Riv skalet och pressa ut 2 msk saft.

Värm socker och vatten i en stekpanna tills sockret smält.
Tillsätt äpplen, citronskal och -saft samt kardemumma.
Koka ihop tills äpplena är mjuka men fortfarande håller ihop. Tillsätt smör och salt.
Låt svalna och fördela i skålar

Calvados-smetana
Vispa alla ingredienser med elvisp till fluffig konsistens.

Strö kaksmulor över kompotten.
Lägg på en klick calvados-smetana och servera.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar