Eftersom dottern är vegetarian får jag tänka till och ersätta det animaliska proteinet i maten med något vegetariskt protein istället. Den här grytan t ex är en kycklinggryta men istället för kycklingfärs valde jag att laga den med quornfärs. Min erfarenhet av quornfärs är att hantera den som färdiglagad färs och inte översteka den. Så stek den med varsamhet.
Det
är dock inte så lätt att bara byta ut det animaliska proteinet i ett recept
till ett vegetariskt alternativ, trots att det numera finns en uppsjö av
vegetariska produkter på marknaden. Inte om man ska tänka på att textur
och smak på det vegetariska alternativet ska funka ihop med kryddningen
i receptet. Dragon, dijonsenap och Quorn tyckte jag t ex inte var någon
lyckad smakkombo direkt. Ätbart, men inte mer än så.
Berätta gärna, om du har erfarenhet av att byta ut det animaliska proteinet i recept med något vegetariskt protein istället, hur du brukar tänka kring smaker och texturer och hur/om de kommer fungera ihop. Jag tror det finns en hel del att lära där.
1 gul lök
4 dl vispgrädde
2 msk dijonsenap
2 msk färsk dragon, finhackad
65 g babyspenat
peppar
olja, till stekning
Jag brukar göra en liknande variant med quorn/veg-färs, då tar jag en burk cf, vanlig senap, dragon, lite sambal, coloritsoja (för färgen), ev. lite fond/buljong och en massa persilja. Lite riven ost på om man vill, jag tycker det blir jättegott. Ibland kan jag ha i hackade champinjoner också.
SvaraRaderaSen finns den här goda varianten om man vill använda sig av quornbitar istället; https://www.koket.se/kramig-vegetarisk-gryta-med-quorn-och-dijonsenap
Tack snälla för dina tips! Jessicas recept har jag sparat ner och ska testa vid tillfälle.
Radera