tisdag 31 maj 2022

Snabb gryta med quornfärs, dijon och dragon

Eftersom dottern är vegetarian får jag tänka till och ersätta det animaliska proteinet i maten med något vegetariskt protein istället. Den här grytan t ex är en kycklinggryta men istället för kycklingfärs valde jag att laga den med quornfärs. Min erfarenhet av quornfärs är att hantera den som färdiglagad färs och inte översteka den. Så stek den med varsamhet.
Det är dock inte så lätt att bara byta ut det animaliska proteinet i ett recept till ett vegetariskt alternativ, trots att det numera finns en uppsjö av vegetariska produkter på marknaden. Inte om man ska tänka på att textur och smak på det vegetariska alternativet ska funka ihop med kryddningen i receptet. Dragon, dijonsenap och Quorn tyckte jag t ex inte var någon lyckad smakkombo direkt. Ätbart, men inte mer än så.
Berätta gärna,
om du har erfarenhet av att byta ut det animaliska proteinet i recept med något vegetariskt protein istället, hur du brukar tänka kring smaker och texturer och hur/om de kommer fungera ihop. Jag tror det finns en hel del att lära där.

 
500 g kycklingfärs/quornfärs
1 gul lök
4 dl vispgrädde
2 msk dijonsenap
2 msk färsk dragon, finhackad
65 g babyspenat
 
salt
peppar

olja, till stekning

Till servering
kokt ris
sallad

Gör så här
Skala och finhacka löken
Fräs löken i olja i en gryta tills den får lite färg.
Tillsätt färsen och stek ytterligare någon minut,
några fler minuter om du använder kycklingfärs.
Finhacka dragonen.
Häll i grädde, dijonsenap och dragon.
Låt småkoka i ca 10-20 minuter.
Ta grytan från värmen och vänd ner spenaten.
Smaka av med salt och peppat
och ev några droppar soja, för färgens skull.
Servera grytan med kokt ris och en sallad.

2 kommentarer:

  1. Jag brukar göra en liknande variant med quorn/veg-färs, då tar jag en burk cf, vanlig senap, dragon, lite sambal, coloritsoja (för färgen), ev. lite fond/buljong och en massa persilja. Lite riven ost på om man vill, jag tycker det blir jättegott. Ibland kan jag ha i hackade champinjoner också.
    Sen finns den här goda varianten om man vill använda sig av quornbitar istället; https://www.koket.se/kramig-vegetarisk-gryta-med-quorn-och-dijonsenap

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla för dina tips! Jessicas recept har jag sparat ner och ska testa vid tillfälle.

      Radera