torsdag 26 januari 2023

Omelett i mikron med kantarellstuvning

Omelett i mikron. Hur smidigt är inte det!? I julas gav syrran mig en riktig aha-upplevelse. Hon skulle bidra med omelett till julbordet och lagade den snabbt och smidigt på plats i mikron. Varför har jag inte snappat upp detta geniala tidigare?


4 portioner

4 ägg
3 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här
Vispa snabbt ihop ägg och mjölk.
Häll upp i en smord ugnsform.
Sätt in i mikron på full effekt 8-10 minuter.
Omeletten ska stelna men fortfarande vara geggig i mitten.
Häll över räk-, svamp- eller spenatstuvning.
Garnera efter eget tycke och smak.

 

Kantareller och grädde tar verkligen fram varandras smaker. Igår testade jag syrad grädde i stuvningen som gav den en lite annan karaktär. Gott!
Om du, liksom jag, använder torkade kantareller, beräkna att
10 g torkad svamp motsvarar ca 100 g färsk svamp. Blötlägg den torkade svampen i ca 30 minuter, släng bort vattnet och tillaga som färsk svamp.

Kantarellstuvning
4 portioner

500 g kantareller
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2,5 dl syrad grädde
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här
Skala och finhacka löken.
Fräs den rensade svampen i hälften av smöret
och låt steka tills vätskan kokat bort.
Tillsätt resten av smöret, löken och vitlöken
och fräs ytterligare ca 3 minuter.
Pudra på mjölet och häll på den syrade grädden.
Låt koka ihop ca 3 minuter.
Salta och peppra.


1 kommentar: