Förra året firade vi in det nya året med skogstema på menyn. I år blir det varma krustader med västerbottenost, creme fraiche, rödlök, gräslök och stenbitsrom till förrätt. Till huvudrätt kommer vi äta kryddig hoisinkyckling med syrad gurka och jordnötter. Som avslutning på nyårsmiddagen 2025 serveras en hallonsorbet-drink.
Nyårsaftonen 2024 startade vi upp med en äppeldrink med ljus rom som bas.
2 glas
2 dl äppelmust
8 cl ljus rom
2 dl Ginger Beer
1 äpple
is
Gör så här
Ha upp is i två rymliga glas.
Häll på äppelmust och rom.
Slå på
Ginger Beer precis innan servering.
Gillar du inte Ginger Beer kan du utan problem istället ta fruktsoda,
eller varför inte toppa allt med lite bubbel.
Skiva äpplet tunt och sätt några skivor äpple som dekoration.
För en alkoholfri variant
Hoppa rom och använd en alkoholfri Ginger Beer.
Ginger Joe har en variant som säljs i din närmaste matvarubutik.
Till förrätt, i vår trerättersmeny med skogstema, åt vi
baguettepizza med karamelliserad lök och getost.
2-8 bufféportioner
Huvudrätten var en älgskavsgryta med kantareller och enbär
med en mindre lyckad duchessepotatis till.
Tyllen
var för trång, eller moset för tjockt, så jag fick klippa bort tyllen
och klämma ut moset ur spritspåsen utan tyll, vilket resulterade i dessa
oidentifierbara potatistoppar.
4 portioner
500 g älgskav
2 gula lökar
1 msk vetemjöl
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl vatten
2 dl crème fraiche
2 msk äkta soja
1,5 msk svart vinbärsgelé
200 g kantareller
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkade enbär, krossade
Gör så här
Hetta upp en stekpanna med smör
och lägg ner fryst älgskav.
Dra isär skavet med en gaffel vart efter det tinar.
Lägg över det stekta köttet i en gryta.
Skala och hacka löken.
Bryn lök och kantareller och lägg över i grytan.
Strö över mjöl, salt och peppar i grytan.
Rör om.
Späd med vatten och rör om.
Tillsätt timjan, enbär och lagerblad.
Koka ca fem minuter
Tillsätt crème fraiche, soja och gelé.
Koka upp och smaka av med ev mer salt och peppar.
Jag lyckades dock med potatisrosorna ett annat år.
Klicka på länken nedan för recept på duchessepotatis.
Anka med apelsinsås och potatisrosor.
100 g vit choklad
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl kvarg (7-10%)
50 g mandelspån- rostade
Blåbärskräm
0,75 dl syltsocker
2 msk pressad citron
Garnering
Gör så här
Blåbärskräm:
Koka upp bär, syltsocker och citronsaft
i en kastrull och låt koka
kraftigt i ca 3 min.
Låt krämen kallna.
Fördela den i 4 glas.
Chokladmousse: Smält chokladen i mikron eller över vattenbad. Låt svalna något.
Vispa grädden mjukt och vispa snabbt i kvargen.
Vänd ner gräddblandningen, lite i taget, i chokladen.
Strö
hälften av mandelspånen över kompotten och fördela chokladkrämen över.
Strö över resterande mandelspån.
Pudra över florsocker och servera.
Önskar er ett gott slut på 2025!






Inga kommentarer:
Skicka en kommentar