Anka med apelsinsås och potatisrosor
4 portioner
ca 600 g ankbröst, 3-4 st
4 msk smör
2 tsk salt
2 krm peppar
4 dl vatten (till sky)
Apelsinsås
2 schalottenlökar
2 msk smör
1 dl portvin eller madeiravin
4 dl stensky
2 msk konc kalvfond
4 msk pressad apelsinsaft
1 msk maizena
1 tsk rivet apelsinskal
1 tsk salt
4 krm peppar
Potatisrosor
700 g potatis
20 g smör
2äggulor
1 tsk salt
2 krm peppar
Gör så här
Börja med potatisrosorna
Koka potatisen mjuk i saltat vatten
Häll bort vattnet och pressa poatisen
Rör ner smör, äggulor, salt och peppar
Lägg potatismoset i en spritspåse och spritsa ut små potatisrosor på en plåt med bakplåtspapper
Hit kan du förbereda
Gratinera rosorna strax före servering i 225 grader tills rosorna fått fin färg
Skär ett diagonalt rutmönster i skinnet på ankbrösten
Bryn brösten i smör till fin färg, ca 5 minuter per sida
Salta och peppra
Vispa ur pannan med vatten (spara till såsen)
Lägg över dem på ett ugnsfast fat/form
Stek i ugn i 175 grader till 58-65 grader innertemperatur
Låt vila i folie (spara köttsaften)
Finhacka löken till såsen
Fräs löken i smör
Häll i vin, den sparade stekskyn och fonden
Koka i 15 minuter
Sila, ta bort löken och koka upp igen
Blanda apelsinsaften med maizena och vispa ner i såsen
Koka några minuter
Tillsätt apelsinskalet
Salta och peppra
Skär ankbrösten i tunna, sneda skivor
Lägg på tallrikar och riv över extra apelsinskal
Servera köttet med såsen, potatisrosor och sallad
Ofta rekommenderas viner gjorda på druvan Pinot Noir till anka,
men det som vi tyckte passade bäst till vår anka var ett Rioja.
Beronia, nr 12126.
Beronia, nr 12126.
Ankbröst har jag aldrig gjort. Ser supergott ut. Trevlig helg på dig också. Kram Pernilla
SvaraRaderaTrots att jag tycker om anka har jag aldrig provat att göra det själv.
SvaraRaderaDet här lät ju så gott!!
Hoppas att du har en fin start på det nya året.
Kram Hannis