lördag 9 februari 2013

Ladda för utelek och sportlovspicknick!

Nästa vecka drar sportloven igång och jag hoppas för alla sportlovsledigas skull att det blir väder som passar för vinteraktiviteter. Visst är det mysigt att ge sig ut i skidspåren eller pulkabacken, ta med sig picknick och äta ute och sedan avsluta dagen med en varm bastu. Bra picknicksmat är mat som kan ätas kall och direkt ”ur handen” och nu på vintern behöver man kanske något varmt att dricka till, t ex choklad, te, kaffe, saft eller en varm soppa. Här kommer tre förslag på kall mat att ladda sportlovspicknicken med. Först ut är pizzabullar som är barnvänliga och även perfekta som mellanmål. Man kan antingen använda sig av en pizzasås eller tomatketchup till fyllningen eller som jag gjort här, chilisås. Vad man sedan fyller sina bullar med är en smaksak eller beroende på vad som finns hemma. I mina bullar har jag använt vitlökssalami och ost från torra ostkanter som jag rivit och sparat i frysen. Det andra förslaget är goda currywraps med grillad kyckling och till sist en skaldjurscheesecake, som bara blir bättre om den får stå och gotta till sig ett par dagar innan utflykten och som kanske mest uppskattas av oss lite äldre.
 
 Pizzabullar
24 st 
 
Deg
50 g jäst
50 g smör
1 msk flytande honung
4 dl mjölk
1 tsk salt
10 dl vetemjöl
 
Fyllning
Ca 1 dl chilisås
200 g vitlökssalami
2 dl riven ost
1 ägg
torkad oregano
 
Gör så här
Smula ner jästen i en bunke
Smält smör, tillsätt mjölk, värm til 37 grader
Häll vätskan över jästen och rör tills den löst sig
Blanda i honung och salt
Tillsätt mjöl och arbeta degen smidig
Låt jäsa övertäckt i 30 min
Ta upp och arbeta degen smidig på mjölat bakbord
Dela degen i två delar och kavla ut till rektanglar i A3-storlek
Bred på ett tunt lager chilisås
Fördela salamin och osten över pizzan
Strö över oregano
Rulla försiktigt ihop från långsidan och skär 12 bitar av varje
Placera varje bit i en bullform
Pensla med ett uppvispat ägg och strö över lite oregano
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter
 
 
 
Currywraps med kyckling och avokado
4 stycken
 
 1 äpple
1 liten rödlök
1 vitlöksklyfta
2 avokador
1 msk äppelcidervinäger
2 msk olivolja
2 tsk curry
2 msk mango chutney
1 lime
1 halv grillad kyckling
4 stora tortillabröd
Salt
 
Gör så här
Skala äpple och lök
Gröp ur avokadona
Hacka allt i små tärningar
Blanda allt i en bunke tillsammans med vinäger, olja, curry,
mango chutney, pressad lime och lite salt
Skär köttet i strimlor
Lägg en sträng avokadoröra i mitten på ett tortillabröd
Strö över kyckling
Vik in en sida och rulla ihop från ena kortsidan
Linda in rullen hårt i folie
 
 
Skaldjurs cheesecake
6-8 portioner 
 
50 g smör
150 g mixad kavring
200 g kräftstjärtar i lag
200 g skalade räkor
1 rödlök
200 g philadelfiaost
1 dl creme fraiche
1-2 tsk riven pepparrot
Tabasco
1 knippe dill
2 lime
Salt
Svartpeppar
 
Dekorering
Stenbitsrom
Lime
 Dill
 
Gör så här
Smält smör och blanda med kavringen
Tryck ut i en pajform,
gärna en i folie som är lättare att ta med på utflykten
Ställ i kylen i ca en timme
Hacka skaldjuren
Finhacka löken
Finhacka dillen
Blanda hacket med ost, creme fraiche och pepparrot
Riv limeskal och blanda i
Smaka av med tabasco, salt och peppar
Bred blandningen över pajbotten
Låt stå i kylen minst över natten
Dekorera med rom, lime och dill  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar