onsdag 6 mars 2013

Rostad musli med torkade bär


Att rosta sin egen musli är både godare och betydligt nyttigare än att köpa de extremt sötade frukostflingorna som säljs ute i handeln. Idag blandade jag i torkade bär i muslin men även blandade nötter är gott att ha i.
 
Rostad musli
 
0,5 l havregryn
2 dl rågflingor
1 dl solrosfrön
1 dl kokos
0,5 dl varmt vatten
0,5 dl flytande honung
1 msk olja
1 msk kanel
o,5 dl linfrö
1 dl torkade bär
 
Gör så här
Blanda allt utom linfrö och bär på en plåt
Rosta i ugnen i 180 grader i 15 minuter,
rör om efter halva tiden
När muslin svalnat tillsätt linfrö och bär
 
 
Häll den färdiga muslin i en burk och låt den stå framme på köksbänken, då är det är enkelt att bara ta en sked och strö över lite musli på frukostfilen, yoghurten eller kanske fruktsalladen.
 
Muslin passar inte bara till frukost man kan även använda den till att baka muslikakor.

4 kommentarer:

  1. Hemmamüsli är godast men gör det alldeles för sällan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja lite märkligt är det att man inte tar sig tid med att göra egen musli, då det är så himla enkelt.

      Tack för din kommentar! Det är roligare att blogga om man får respons och en dialog kring det man skriver.

      Ha en bra dag!

      Radera
  2. Men varför skall muslin ugnsrostas? Vi har gjort egen musli med liknande ingridienser i flera år utan att rosta. Vad har vi missat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kanske mest är en smaksak. Jag tycker att orostade havregryn och flingor blir degiga då man äter dom med mjölk eller fil, de rostade suger inte åt sig fukt på samma sätt, men har man inga problem med det finns kanske ingen anledning att rosta. För att enklast få svar på din fråga får du helt enkelt ta och rosta en omgång och jämföra, och se om skillnaden är värd att istället börja rosta din müsli, eller helt enkelt fortsätta med den blandning ni gillar. Finns ingen anledning att ändra på något som man gillar och tycker är gott, bara för att... Smaken är ju olika :)

      Radera