måndag 5 augusti 2013

Till grillat: såser, marinader, sallader och lite sött - Veckans receptbok



Veckans receptbok går under temat "tillbehör till grillat". Kanske vi börjar bli lite mätta på grillat nu, har svårt att komma på nya varianter och kör mest på samma grillbit och grillspett. Men det grillade kan man ju variera i det oändliga genom att bara byta ut tillbehören.
I receptboken Till grillat får vi tips och idéer till våra grillmiddagar, från fördrink, tilltugg och marinader till matiga rätter, såser och spännande sallader. Och apropå spännande sallader så är det bl a ett salladsrecept från boken jag tänkte ni skulle få ta del av...

Tomat- och jordgubbssallad med basilika och vitlök
4 portioner
 
250 g jordgubbar
30 g körsbärstomater
15 basilikablad
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
Flingsalt
Svartpeppar
 
Gör så här
Halvera jordgubbar och tomater
Riv basilikabladen i mindre bitar
Finhacka vitlöken
Svängrunt alltsammans med olivolja
Krydda med salt och peppar

...och lite sött till efterrätt.
 Det är inte ofta jag ger mig på att grilla frukt men i helgen gjorde jag en efterrätt från boken med grillade persikor.
 
Grillade persikor med honungskräm och nötter
4 portioner
 
4 stora mogna persikor
(eller nektariner)
Saft och skal från 1/2 apelsin
1 dl flytande honung
2 dl naturell turkisk yoghurt
100 g rostade nötter
 
Gör så här
Dela persikorna på mitten
Avlägsna kärnorna
Hetta försiktigt upp saft och skal från apelsinen
men hälften av honungen i en kastrull
Ställ åt sidan,
lägg i persikohalvorna och marinera dem
i apelsinhonungen i 30minuter
Det gör inget om de får ligga längre,
vänd dem efter halva tiden
Rör under tiden samman yoghurten och resten av honungen
Hacka nötterna grovt
Grilla persikorna ett par minuter på varje sida på svag värme,
tills de fått fin färg runt om
Lägg dem på ett fat och häll resterande apelsinhonung över
Toppa med honungskräm och nötter
Pudra ev lite florsocker över
Servera genast
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar