måndag 14 september 2020

Vindruvor - vindruvsgelé

 

Det har varit ett gynnsamt år för våra vindruvor i år. De växer på ett staket med full solexponering. Och i söndags tyckte vi att det var dags att skörda dem innan fåglarna börjar kalasa på dem. 

 

 

Drygt 10 liter druvor blev det och vi bestämde oss för att använda vår råsaftcentrifug till druvorna för att få ut så mycket saft som möjligt. 2,5 liter druvjuice fick vi. Jag kokade vindruvsgelé av 1 liter och resten drack vi helt enkelt upp. Med andakt, ska tilläggas :)

 


Vindruvsgelé
ca 1 L gelé 
 
2,5 L vindruvor
(ger ca 6,5 dl saft) 
 
1 Citron per liter avrunnen saft
 
9 dl syltsocker per liter avrunnen saft 
 
Gör så här
 
Skölj och avstjälka vindruvorna.
Koka vindruvorna på låg värme tills de släpper saften,
ca 15 minuter, mosa druvorna under kokning.
Sila saften i silduk.
 
Eller kör druvorna i en råsaftcentrifug.
 
Mät upp den avrunna saften i en gryta.
Tillsätt saften av en citron per liter avrunnen saft.
Koka utan lock i 5 minuter.
Rör sakta ner 9 dl syltsocker per liter avrunnen saft.
Koka sakta utan att röra om i 10-15 minuter.
Efter 10 minuter, häll upp lite gelé på en kall tallrik och dra en sked igenom,
om gelén inte rinner ihop är den klar, annars koka lite till,
men inte mer än 20 minuter totalt.
Ta av grytan från värmen och låt stå i 5 minuter.
Skumma av och häll gelén i rena och varma burkar.
Fyll till brädden då gelén krymper när den svalnat.
Sätt på lock.
Förvara i kylskåp.
 
 

2 kommentarer:

  1. Hur lång tid tar det för gelé att stelna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan ta någon dag innan den stelnar helt. /Birgitta

      Radera