onsdag 30 oktober 2013

Alla helgona - meny

Varför inte ta och uppmärksamma Alla helgons dag på lördag med att bjuda på middag, en stek kanske... 
Fläskstek med potatis, sås och brysselkål
och en Crème brûlée till efterrätt
6 portioner

ca 1,25 kg karré eller färsk skinka med ben
(ca 1 kg utan ben)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar



Gör så här
Lägg karrén eller skinkan med den feta sidan upp
i en ugnssäker form
Salta och krydda köttet
Stick in en köttermoter så att spetsen kommer
i den tjockaste delen
Placera formen längst ner i ugnen
Stek i 175 grader i ca 1,5 - 2 timmar
Steken är klar när termometern visar 80 grader för skinkstek och 85 grader för fläskkarré

Till servering
Kokt potatis
Brunsås
Brysselkål
Svartvinbärsgelé
 
Brunsås
4 portioner
 
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl buljong
1 tsk soja
1 msk svart vinbärsgelé
Salt
Peppar
 
Gör så här
Smält smöret sakta i en kastrull
Tillsätt mjölet, rör om och låt det fräsa ihop lite
Häll i buljongen, lite i taget under omrörning
Låt såsen koka 3-5 minuter
Smaksätt såsen med soja, gelé, salt och peppar
 
Brysselkål
Skölj brysselkålen
Ta bort eventuellt fula blad
Koka i lättsaltat vatten i 7-8 minuter
 
Avslut middagen med en härligt krämig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar