lördag 15 mars 2014

Kycklingtema vecka 11 - Lördag / Kyckling som plockmat

Kycklingtema vecka 11
Lördag - Kyckling som plockmat
Söndag - Indisk kyckling 

Ska man ställa till med stor fest är plockmat/buffé ett perfekt alternativ. 
Här följer tre kycklingrätter som kan passa som plockmat på festen.

Het kyckling
4 kycklingfiléer
1 dl Sweet hot chilisås 
Citron
Smör
Sesamfrön

Gör så här
Låt munsbitar av kycklingfilén ligga och
 marineras i Sweet hot chilisås och 
en skvätt citron i minst 30 minuter
Stek sedan bitarna i smör så de får rejält med färg
(Såsen gör så de blir krispigt kolaliknande på utsidan)
Strö över sesamfrön och servera


Kycklingspett
 
6 personer
7-8 kycklingfiléer
140 g skivad bacon

Marinad
2 pressade vitlöksklyftor
Saft av 1 citron
1,5 tsk citronpeppar
1,5 tsk paprikapulver
1 dl olja
3 msk kallt vatten
Salt
Peppar

Gör så här
Skär kycklingen i tärningar
Dela baconskivorna
Varva kyckling och bacon på spett
Vispa ihop marinaden
Lägg spetten i dubbla plastpåsar
Häll över marinaden
Låt dem dra i minst 20 minuter men
gärna längre
Krydda ev extra med salt och peppar
Grilla spetten i 250 grader tills
kycklingen är genomgrillad


Kycklingklubbor
1 kg kycklingklubbor
 Salt
Peppar 
 Smör

Marinad
2 schalottenlökar
2 klyftor vitlök
1 msk finriven färsk ingefära
1 grön chilifrukt
0,5 kanelstång
3 gröna kardemummakapslar
5 kryddnejlikor
1,5 dl matyoghurt


Gör så här
Mixa alla ingredienser till marinaden
Krydda kycklingen med salt och peppar
Blanda kycklingklubborna med marinaden
Låt stå minst en timme i kyl
(gärna över natten)
Lyft upp klubborna ur marinaden och
bryn dem i smör
Lägg de brynta klubborna i en ugnsfast form
Häll marinaden i stekpannan och 
låt koka ihop på medelvärme till en fastare konsistens
Täck kycklingen med marinaden
Stek klart i mitten av ugnen i 200 grader i ca 25 minuter
Kontrollera att kycklingen är klar genom att skära i köttet;
om köttsaften är klar och genomskinlig är den färdigstekt

2 kommentarer:

  1. Verkligen många spännande recept du har bjudit på den här veckan :) Liza

    SvaraRadera
    Svar
    1. De flesta recepten är ju recept som finns på bloggen sedan tidigare men det är ju kul att samla ihop dem som ett tema, och kyckling kan man ju verkligen variera i det oändlig och oftast blir det gott :) Har även funderingar på att köra tema fisk framöver.



      Radera