tisdag 13 maj 2014

Rabarbermums på säsongens rabarber

Härligt att man åter igen kan gå ut i sin egen trädgård eller kolonilott och hämta frukt, bär och kryddor till maten, efterrätterna och kakorna. Just nu är det väl mest rabarbern som går att skörda, så passa på och njut medans det är säsong. Förra helgen gjorde jag en rabarberdessert med turkisk yoghurt, kolasås och digestivekex. I söndags blandade jag rabarberkompotten med en färskostcrème och mandelbiskvier. Mums!
 
Rabarbermums
6 portioner

300 g rabarber
1 dl strösocker
1 tsk potatismjöl
2 tsk vatten
 Färskostcrème
2 ägg
0,75 dl strösocker
200 g färskost av philadelfiatyp
Finrivet skal av 1 citron
Topping
Mandelbiskvier 

Gör så här
Skiva rabarbern tunt
Blanda med socker i en kastrull 
Koka i 10 minuter
Blanda potatismjöl och vatten till en redning i en kopp
Dra kastrullen från värmen
Rör ner redningen under omrörning
Ge kompotten ett uppkok
Låt kallna
Skilj äggulor från vitor
Vispa gulor, socker och färskost med elvisp i en skål
Rör ner citronskalet 
Vispa vitorna till hårt skum
Rör försiktigt ner äggvitorna i färskostblandningen
Varva rabarberkompott, mandelbiskvier och 
färskostcrème i sex glas
Toppa med mandelbiskvier

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar