onsdag 18 juni 2014

Fläderblomssaft


Fläderblomssaft
ca 3 liter
40 fläderblomsklasar
3 citroner
50 g citronsyra
2 L vatten
2 kg socker
2 krm natriumbensoat


Gör så här
Skölj blomklasarna och lägg dem i en bunke
Borsta citronerna i varmt vatten
Skär citronerna i klyftor och sedan i skivor
Lägg citroner och citronsyran i bunken med blommorna
Koka upp vatten och socker
Häll det kokheta vattnet över
Täck över och låt stå svalt i 5 dygn
Sila saften
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite av saften
Häll upp i flaskor ända upp till kanten om de inte ska frysas
Förvara i kylskåp och drick dem ganska omgående
Ska saften frysas så tänk på att inte fylla flaskorna helt eftersom saften expanderar i frysen

2 kommentarer:

  1. Flädersaft är verkligen alldeles ljuvligt gott. För egen del får vi hålla tummarna för att någon i år är snäll och skänker oss lite blommor. Vår egen fläderbuske planterades förra året och har i år bara fem blommor. Kanske skulle det räcka till en fingerborg saft ;) Tack förresten för receptet på rabarberkycklingen! Så himla gott, Liza

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom vi varit bortresta i 14 dagar och jag vet att flädern precis hade börjat blomma när vi åkte så ska det bli spännande och se om det finns några blommor kvar så jag kan göra lite saft, fläderblomssaft är ju bara så somrigt :)
      Kul att du gillade rabarberkycklingen, inte så ofta man använder rabarber i matlagningen.

      Radera