Ingefärscheesecake
16 bitar
200 g kardemummaskorpor
200 g smör
Fyllning
4 gelatinblad
1 dl inlagd ingefära
4 dl naturell yoghurt (10%)
300 g färskost
3 dl florsocker
1 krm salt
Topping
2 ätmogna, tunnskivade mango
1 gelatinblad
1 dl vatten
1 msk strösocker
Garnering
1 lime
Gör så här
Mixa skorporna fint i en matberedare
Smält smör och blanda ner skorpsmulorna
Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter för att mjukna
Mixa ingefäran med 1 dl yoghurt med stavmixer
Vispa försiktigt ihop ingefärsyoghurten med 3 dl yoghurt, färskost, florsocker och salt, använd gärna elvisp
Lyft gelatinbladen ur vattnet och lägg dem i en kastrull
Värm försiktigt under omrörning tills gelatinet är rinnande
Ta av från värmen
Ta lite av yoghurtsmeten och rör ner i gelatinet
Rör sedan noga ner blandningen i resten av yoghurtsmeten
Häll smeten i springformen
Täck med plastfolie och låt stå i kylen 3 timmar för att stelna
Ta försiktigt bort kanten på formen med en tunn kniv
Täck hela tårtan med mangoskivor
Lägg gelatinbladet i 1 dl kallt vatten i en kastrull,
låt dra i 5 minuter
Häll i sockret och värm under omrörning tills socker och
gelatin precis löst sig, det får inte bli för varmt
Ringla blandningen över mangon på tårtan
Använd ett ciseleringsjärn och
skär fina strimlor av limeskalet
Toppa tårtan med limeskalen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar