onsdag 27 augusti 2014

Gluten- och sockerfri chokladtårta med färska bär



Vet man att någon av gästerna på ett kalas är glutenintolerant så är det ju roligt att kunna bjuda på en tårta som alla gäster kan äta och på så vis slippa baka två tårtor, eller be personen som inte kan äta gluten att ta med eget fikabröd. Den här chokladbottnen som är riktigt lätt och porös är bakad på mandelmjöl och innehåller heller inget socker utan är sötad med dadlar, alltså en tårta som är helt gluten- och sockerfri. Grädden som tårtan är garnerad med är iofs sötad med socker, men det är ju helt och hållet en smaksak, och med det gör man ju precis som man vill. Bär till garnering tar man vad man har tillgång till, men det går även bra att använda sig av olika frukter istället.

Gluten- och sockerfri chokladtårta med färska bär
10-12 bitar

6 ägg, vitor och gulor separerade
3 dl mandelmjöl
2,5 dl dadlar, utan kärnor
2 dl vatten
0,5 dl kakao
Garnering 
3 dl vispgrädde
Färska bär

Gör så här
Vispa äggulor
Mixa dadlar
Tillsätt äggulor, vatten, kakao och mandelmjöl
Kör på  hög hastighet
Vispa äggvitor till hårt skum
Vänd ner äggvitorna i chokladsmeten,
försiktigt så att fluffigheten bevaras
Fördela smeten i en långpanna (23 x 33 cm) klädd med bakplåtspapper
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 20 minuter
Låt chokladbottnen kallna innan den spritsas med grädde
Toppa med valfria färska bär

4 kommentarer:

  1. Kan man använda vanlig mjöl istället?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det borde man kunna men då ska man tänka på att mandelmjöl och vetemjöl inte uppför sig riktigt lika. Du kan behöva öka på mängden vetemjöl eller minska mängden vatten. Lycka till om du provar. /Birgitta

      Radera
    2. Kan man frysa denna tårtbotten?

      Radera
    3. Hej Gudrun! Ja, jag skulle säga att den går att frysa. Vet inte med bestämdhet att jag gjort det någon gång men jag kan inte tänka mig att det inte skulle gå.
      Lycka till om du provar. /Birgitta

      Radera