Planerar du långkok i helgen?
Jag kan rekommendera ugnsstekt fläskkarré.
Köttet sköter sig självt i
ugnen och blir såå mört och saftigt.
Ugnsstekt fläskkarré med grönsaker och svamp
6 portioner
ca 1 kg benfri fläskkarré
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 krm stött rosmarin
Morot i skivor
Lök i klyftor
Svamp
Olja
Honung
Färsk timjan
Gör så här
Blanda svamp, lök och morötter på en plåt/form
Ringla lite honung och olja över
Salta och peppra
Lägg på en timjankvist
Lägg karrén i formen med grönsakerna
Salta och krydda köttet
Stick in en termometer så spetsen kommer i den tjockaste delen
Placera formen i nedre delen av ugnen
Stek karrén i 175 grader i ca 1,5-2 timmar
Steken är klar när termometern visar 85 grader
Lägg steken på ett fat eller skärbräda
Täck den med aluminiumfolie och låt den vila i 10-15 minuter
Blir då lättare att skära
Tillbehör
Potatis, vinbärsgelé och äppelchutney
Brunsås
6 portioner
3msk smör
3msk vetemjöl
6 dl buljong
(eller sky från steken + vatten)
1,5 tsk soja
1,5 msk svart vinbärsgelé
Salt
Peppar
Gör så här
Smält smöret sakta i en kastrull
Tillsätt mjölet, rör om och låt det fräsa ihop lite
Häll i buljongen, lite i taget under omrörning
Låt såsen koka 3-5 minuter
Smaksätt såsen med soja, gelé, salt och peppar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar