torsdag 14 maj 2015

Ugnspannkaka med rabarber


Min jakt på rabarber i maten har väl gått så där, men så slog det mig nu på fm, när det var dags att laga lunch, att ugnspannkaka brukar man ju kunna ha i både det ena och det andra, t ex äpple och kanel. Så idag till lunch har jag lagat ugnspannkaka med rabarber. Receptet behöver dock ett par justeringar, t ex så vattnade rabarbern av sig en del så ugnspannkakan blev lite smetig i mitten. Antingen löser man det med lite mindre vätska i smeten eller längre tid i ugnen. Dessutom är ju rabarbern som bekant rätt sur, så den dubbla mängden socker är nog att rekommendera, men å andra sidan, äter man jordgubbssylt till så är ju den rätt söt, så det är ju en smaksak hur sött man vill ha det.

Ugnspannkaka med rabarber
4-6 portioner

3,75 dl vetemjöl
0,75 tsk salt
9 dl mjölk
5 ägg
5 st rabarberstjälkar
Klick smör
1,5 msk socker
1 tsk kanel
Till servering
Jordgubbssylt


Gör så här
Blanda mjöl och salt i en bunke
Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet
Häll sedan i resten av mjölken
Vispa sist i äggen
Skala rabarbern och skiva den i 1-2 cm bitar
Stek den mjuk i smör, socker och kanel
Häll pannkakssmeten i en 
 ugnsplåt täckt med bakplåtspapper
Fördela den stekta rabarbern i pannkakssmeten
Grädda i ugnen i 225 grader i ca 30 minuter 

Nej, nu ska jag packa bilen och bege mig ut till den östgötska skärgården för återträff med gamla syjuntan. Tänka att vi för si så där 20 år sedan satt och sydde och pysslade på våra träffar, haha.  Tror inte det blir så mycket sytt ikväll, utan mest än massa tjatter och skratt :) Ska bli riktigt kul!
Önskar er en fortsatt fin Kristi flygare!

4 kommentarer:

  1. Verkar riktigt gott. Jag ska baka bullar med raberberfyllning i dag för första gången😉

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rabarberbullar...låter intressant. Håller utkik om du möjligtvis lägger ut receptet på bloggen.

      Radera
    2. Har lagt en länk till bullarna på bloggen under inlägget projekt😉

      Radera