Välkommen!

Välkommen!

tisdag 4 augusti 2015

7 gånger vinbär och krusbär





Vet inte hur det är hos er, men här dignar buskarna av vinbär och krusbär,










så vi har köpt oss en råsaftcentrifug och försöker nu ta vara på bären,
 så gott vi hinner.





Vet inte riktigt vad mer man kan göra än att dricka juicen färskpressad,
om man kanske kan tillreda juicen på något sätt. 



Juicen av vinbär och krusbär är ju liksom rätt sur att dricka som den är, men vi har nu vid ett par tillfällen fått till goda smoothies när vi blandat juicen med vaniljyoghurt och sötat med lite honung.









Annars finns det ju en hel del annat man kan göra med sommarens bär,
som ju är supernyttiga och innehåller så mycket vitaminer och antioxidanter,
precis vad vi behöver nu när vi går mot mörkare tider.
Håll till godo, här kommer 7 gånger vinbär och krusbär.



Sockerkaka  med röd vinbärssirap
16 bitar

125 g rumsvarmt smör
2,5 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl yoghurt
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Matfett och ströbröd till formen 
Röd vinbärssirap
2-3 dl röda vinbär
1 dl vatten
o,5 dl honung

Gör så här
Smöra och bröa en sockerkakasform
Rör smör, socker och vaniljsocker poröst
Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt röra
Tillsätt yoghurten medans du rör
Blanda bakpulver och mjöl
Vänd ner mjölblandningen i smeten
Häll smeten i formen
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader
i ca 35-40 minuter
Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den
Blanda bären, vatten och honung i en kastrull och hetta upp
Låt blandningen sjuda under ca 10 minuter
eller tills den har kokat ihop
Häll den röda vinbärssirapen på toppen av kakan och låt
vätskan rinna ner längs kanterna



Krusbärssylt med kanel
ca 1 liter

1 kg krusbär 
(färska eller frysta, tinade)
5 dl syltsocker
1 kanelstång

Gör så här
Rensa och skölj bären
Lägg dem i en kastrull
Tillsätt socker och kanelstång
Låt småkoka 15-20 minuter
Rör om då och då
Låt svalna
Fyll i väl rengjorda burkar



Röd vinbärskaka
ca 24 bitar

200 g smör
4 ägg
6 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
ca 250 g bär

Gör så här
Smält smöret
Knäck äggen i bunke
Tillsätt socker och vanilj
Vispa ihop lite lätt med en vanlig visp
Tillsätt mjöl och smör
Blanda till en slät smet
Häll den i en bakpappersklädd långpanna eller mindre ugnsform
Strö över bär
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 25-30 minuter
Låt svalna
Skär upp i rutor



Krusbärskaka med vit choklad


100 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3-4 dl krusbär
100 g vit choklad

Gör så här
Smält smöret i en kastrull
Låt svalna något
Vispa ägg och socker poröst
Blanda ner det smälta fettet och
mjölet i äggblandningen
Bred ut smeten i en smord och bröad sockerkakasform
som rymmer 1,5 liter
eller som jag i två limpformar
Om krusbären är stora-dela dem en gång
Hacka chokladen grovt
Lägg krusbär och choklad överst på smeten
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader
i ca 1 timme i stor form ca 40 minuter i mindre formar
Låt kakan vila några minuter i sin form innan
den stjälps upp på ett fat




Röd vinbärsylt
ca 2 liter färdig sylt


ca 1, 5 kg rensade röda vinbär
750 g syltsocker
Saften från 1 citron

Gör så här
Häll bären i en kastrull, mosa dem något
Tillsätt syltsocker
Koka under omrörning i ca 2-5 minuter
Skumma av
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar
Förslut och förvara svalt
Öppnad burk förvaras i kylskåp




Knäckig krusbärspaj med nötter
 
3 dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
150 g smält smör
5 dl krusbär
½ dl strösocker
1 msk potatismjöl
Smultäcke
1 dl hasselnötter eller valnötter, grovhackade
1 dl vetemjöl
½ dl strösocker
75 g smör

Till servering
Glass 
eller
Vaniljsås
eller
Vispad grädde

Gör så här  
Blanda de torra ingredienserna till pajdegen i en skål
Häll över det smälta smöret och blanda ihop till en deg
 Tryck ut i en pajform (20 cm i diameter) och
även upp på kanterna 
Förgrädda pajskalet i 175 grader i 10 minuter
 Blanda krusbären med socker och potatismjöl
Fördela i pajskalet
 Smula ihop allt till smultäcket
Strö smultäcket över krusbären 
Grädda i 175 grader i 35-40 minuter





Syrlig vinbärskaka

150 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
5 dl röda vinbär
0,5 dl socker

Gör så här
Rör matfett, socker och vaniljsocker i en bunke
Tillsätt ägget och mjölet blandat med bakpulvret
Rör till en jämn smet
Tryck ut degen i en kakform med löstagbar botten
Fyll pajformen med röda vinbär blandade med socker
Grädda i 175 grader i ca 40 minuter
Låt kakan svalna
Pudra lite florsocker över kakan vid servering
Glass eller vispad grädde passar bra till


Mer hälsosam supermat!



5 kommentarer:

  1. Så mycket gott och trevligt med bären. Här hade vi en buske med mycket vinbär. Innan jag hann täcka den med nät åt skatorna upp alla bären. Lite trist. Men man lär av sina misstag. Hallon har jag istället ätit nu i flera veckor. Bra du skriver att det är nyttigt med våra bär. Det gillas. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Synd på dina bär :(
      Visst tåls det att påpeka hur mycket nyttigheter som finns i våra frukt, bär och grönsaker, särskilt nu när det finns så gott om det. Må så gott!

      Radera
  2. Många goda tips! Och tack för receptet på gazpachon. Den var mums!

    SvaraRadera
  3. Vad mycket gott! Den syrliga vinbärskakan ser väldigt mumsig ut :). Den tror jag att jag ska testa. Jag har precis tillräcklig mycket vinbär kvar för att baka en sådan.
    Ha det så bra! // Tove

    SvaraRadera