Upprinnelsen till det här inlägget är att jag hittad ett recept i mitt gamla kollegieblock där jag före datorns tid skrev ner och klistrade in mina recept. Receptet var på den Fredagskaka som vi alltid åt, som namnet avslöjar, på fredagar på mitt första jobb i slutet av 80- början av 90-talet. På den gamla goda tiden när de äldre kunde "välja" att bo på ett servicehus och "välja" att gå ner till en gemensam matsal där det fanns kökspersonal som lagade maten på plats. Alltså på den tiden innan maten började levereras till skolor och äldreboenden i kantiner från storkök.
Det var på ett av dessa servicehus jag jobbade, men med tiden när ropen började skalla "valfrihet åt alla" så har servicehusen lagts ner för att politiker tycks tro att alla vill bo och sitta ensamma hemma och äta uppvärmd mat ur opersonliga och fantasilösa lådor. Inte mycket till valfrihet när det inte finns något att väja på...
Hur som helst, om jag minns rätt, vet att några av mina gamla kollegor läser bloggen, så ni får rätta mig om jag har fel, så var det en av kökspersonalen på detta servicehus som varje fredag bakade denna enkla men goa Fredagskaka.
En enkel sockerkaka men med en vaniljsås i mitten som gör den såå mycket godare och saftigare än en vanlig sockerkaka. En kalasenkel kaka att baka, helt enkelt...
Önskar dig en skön fredag! Snart är det helg!!
Och imorgon ska jag och mannen gå på Mello. Det ska bli kul!
Fredagskaka
3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
1 dl ljummet vatten
1,5 tsk bakpulver
Tunn vaniljsås
125 g smör
2 msk vaniljsocker
1 dl mjölk
Gör så här
Vispa ägg och socker poröst
Blanda i det ljumna vattnet
Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten
Häll smeten i smord och bröad form
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter
Låt kakan svalna
Låt smör, vaniljsocker och mjölk puttra på spisen i 2 minuter
Dela kakan i två runda delar
och lägg båda delarna med insidan uppåt
Häll den tunna vaniljsåsen på båda halvorna
Lägg sedan tillbaka överdelen på kakan
Pudra med florsocker
Fler fredagsfika tips!
3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
1 dl ljummet vatten
1,5 tsk bakpulver
Tunn vaniljsås
125 g smör
2 msk vaniljsocker
1 dl mjölk
Gör så här
Vispa ägg och socker poröst
Blanda i det ljumna vattnet
Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten
Häll smeten i smord och bröad form
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter
Låt kakan svalna
Låt smör, vaniljsocker och mjölk puttra på spisen i 2 minuter
Dela kakan i två runda delar
och lägg båda delarna med insidan uppåt
Häll den tunna vaniljsåsen på båda halvorna
Lägg sedan tillbaka överdelen på kakan
Pudra med florsocker
Fler fredagsfika tips!
Den där gör min mamma ibland, ljuvligt god! Kul med mello!!
SvaraRaderaVisst är den god! Ska bli kul att se Mellocirkusen behind the scenes :)
RaderaSå god den ser ut med vaniljkrämen. Så kul att få gå på mello. Ha så trevligt Kram Pernilla
SvaraRaderaÅh den här kakan gjorde jag jätte ofta för många år sedan och jag har inte hittat receptet på många många år.Vad härligt gott det ska bli. Tack
SvaraRaderaHoppas den smakar som du minns den :)
Radera