Välkommen!

Välkommen!

onsdag 17 februari 2016

Ganachetårta med karamelliserade popcorn

Spinner vidare på temat festmåltid och presenterar tårtan som jag glömt visa,
den som vi hade som dessert på nyårsafton. 


Ni som följt dessertmästarna på Kanal 5 vet att det ofta talas om ganache i dessertsammanhang, men vad betyder det? 
Enligt Wikipedia är det en blandning av grädde och choklad som används som fyllning eller glasyr i chokladpraliner och tårtor. Så då vet vi det...
I och med att det ska vara choklad med hög kakaohalt i denna tårta kan jag nog kategorisera den till tårtor med vuxensmak. Tror inte riktigt att den går hem på ett barnkalas, om man säger så, men för att inte göra den allt för strikt och vuxen kan man skoja till den med lite karamelliserade popcorn à la Sandra Mastio
Ni vet hon som tog hem titeln Sveriges mästerkock 2015. 
Ser ni förresten årets säsong?
Norrköping representeras ju i år av deltagaren Rizwan, som jag inte bara hejade på för att han kommer från Norrköping utan även för, som det verkade, hans spännande och personliga smaksättningar och fina uppläggningar. Men som ni vet, ni som tittar, så fick han tyvärr lämna tävlingen förra vecka :( 
Har ni någon favorit med egen tydlig stil som ni tror skulle göra en kokbok som lockar er? Jag får helt enkelt utse någon ny favorit att heja på ikväll :)
Åter till den glammiga nyårstårtan med ganache  och karamelliserade popcorn. 
Här kommer receptet...

Ganachetårta med karamelliserade popcorn

Tårtbotten
14 digestivekex
75 g smält smör

Chokladganache
400 g mörk choklad (60-70%)
5 dl vispgrädde

Gör så här
Mixa digestivekexen till fina smulor
Tillsätt smöret och blanda väl
Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter
Grädda i 175 grader i ca 15 minuter
Finhacka chokladen och lägg den i en skål
Koka upp grädden och häll den över chokladen
Vänta någon minut och rör sedan om tills all choklad har smält
Fyll formen med chokladkrämen
Låt formen stå i kylen i 2-3 timmar, tills krämen har stelnat

Karamelliserade popcorn
1 påse mikropopcorn
el 1 dl opoppade popcorn
40 g smör
3 msk strösocker
1 msk mörkt muscovadosocker

Gör så här
Poppa popcornen i mikro el kastrull
Ställ åt sidan
Smält sockret i en panna på medelvärme
Tillsätt 30 g smör och rör om försiktigt tills smöret helt smält samman med sockret
Häll i popcornen och blanda runt ordentligt så att de blir täckta av sockret
Lägg i 10 g smör och rör runt
Häll upp popcornen på bakplåtspapper och separera dem med en slev
Låt svalna innan du försiktigt pillar isär dem

Toppa tårtan med de karamelliserade popcornen, mängden popcorn är egentligen mycket större än vad som går åt, resten får helt enkelt avnjutas vid sidan av.
Servera vaniljglass eller vispad grädde till tårtan.
Det är en dryg tårta som räcker till många!
Du behöver inte någon stor bit, den är rätt så mäktig!




2 kommentarer:

  1. Så festligt med popcornen till. Låter väldigt gott. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Å så gott det ser ur. Jättefin

    SvaraRadera