onsdag 27 april 2016

Friterade vegetariska vårrullar med filodeg - vegetarisk plockmat på buffébordet

dessa små vegetariska vårrullar passar perfekt som plockmat på buffébordet.

Friterade vegetariska vårrullar med filodeg
ca 40 st

10 filodegsark, ca 12x15 cm
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g vitkål
250 g champinjoner
200 g böngroddar
0,5 pressad lime
1 tsk fisksås
En nypa råsocker
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
Olja till fritering
Till servering
Sweet chilisås

Gör så här
Skala gul lök och vitlök
Riv vitkål och lök grovt
Hacka champinjonerna
Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs kål och lök mjuk
Häll av böngroddarna
Tillsätt champinjonerna och böngroddarna och låt fräsa några minuter
Häll över blandningen i en form/fat och låt den svalna
När den svalnat smaksätt med lime, fisksås, socker, salt och peppar
Lägg ut filodegen och dela arken i fyra mindre ark
Lägg ca 1 msk av blandningen i ena ändan av arket
Vik ihop sidorna över blandningen och rulla ihop 
Pensla skarven med lite olja så att den fastnar

Hetta upp frityrolja till 160 grader i en tjockbottnad kastrull, eller som jag i en fritös
Jag la tio rullar åt gången i botten på nätkorgen och friterade dem i ca 2-3 minuter
Passa dem noga och handskas varsamt med oljan
Låt dem rinna av på hushållspapper


Friterad blomkål är också ett passande vegetariskt alternativ på buffébordet.


2 kommentarer:

  1. Så gott. Min man är sugen på en fritös. Men vet inte vilken som är bra. Ha du något tips? Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har inga tips egentligen, mer än att jag tror att ni inte kommer ångra er om ni köper en. Bara det att pommen blir så mycket godare att fritera än att värma i ugn gör det värt att köpa en. Det går så mycket snabbare också. Om man nu brukar äta pomme, förstås...
      Fritösen vi har är en Philips och har många år på nacken. Verkligen simpel, utan några finesser, bara med ett reglage för graderna. Funkar gott åt oss! Kram

      Radera