Om en vecka firar vi midsommar. Har du börjat planera vad för gott du ska bjuda på, eller ta med på knytisen? Tänkte det kunde passa med lite tips här från kokvrån.
Midsommarcheesecake med sill, lax och räkor
6-8 portioner
200 g kavring
75 g smör
6-8 portioner
200 g kavring
75 g smör
Fyllning
4 gelatinblad
150 g gravad lax
100 g matjessill
1 liten rödlök
10 små kokta färskpotatisar
1 dl hackad dill och gräslök
0,5 dl riven färsk pepparrot
400 g naturell färskost
2 dl gräddfil
70 g finkornig löjrom
Salt
Peppar
Garnering
Räkor
Rom
Rödlök
Dill
Gräslök
Gör så här
Lägg gelatinbladen i kallt vatten
Kör sönder kavringen i en matberedare
Smält smöret
Rör ner kavringen i smöret
Tryck ut det i en bakpappersklädd bakform med löstagbar kant
Ställ i kylen
Skär lax och matjessill i små bitar
Skala och finhacka rödlöken
Skiva den kokta potatisen
Blanda ihop det med de hackade örterna, rivna pepparroten, färskosten, gräddfilen och löjrommen
Smaka av med salt och peppar,
var dock försiktig med saltet då de övriga ingredienserna ger en bra sälta
Smält gelatinet med lite av vattnet det har legat i
Tillsätt lite av fyllningen och rör om
Tillsätt sedan resten av fyllningen och blanda väl
Häll upp i formen
Låt stå kyld i minst 2 timmar för att stelna
Dekorera med räkor, klickar rom, rödlök, hackad dill och gräslök vid servering
Örtig yoghurtsill med lime
1 burk 5-minuterssill
3 dl grekisk yoghurt
1 dl finhackade örter, dill, persilja, gräslök
1 lime, finrivet skal
Salt
Peppar
Gör så här
Låt sillen rinna av ordentligt
Skär den i bitar
Rör ihop yoghurt, örter och finrivet limeskal
Smaka av med lite salt och peppar
Pressa ev i några droppar limesaft
Blanda ner sillen
Går utmärkt att äta direkt men smakar godast efter 1-2 dagar i kylen
Gubbröra i snapsglas
8 portioner
1 burk ansjovisfiléer, 125 g
3 hårdkokta ägg
0,5 finhackad röd lök
2 msk hackad dill
8 portioner
1 burk ansjovisfiléer, 125 g
3 hårdkokta ägg
0,5 finhackad röd lök
2 msk hackad dill
Dekoration
Röd stenbitsrom
Hackad gräslök
Tunnbröd
Gör så här
Häll av ansjovisen
Hacka den grovt
Skala och hacka äggen
Blanda ansjovis, ägg, lök och dill
Servera i små glas med rom, hackad gräslök och
en bit tunnbröd
Matjessill med picklad rödlök och brynt smör
4 portioner
ca 400 g matjessill
1,5 dl rumsvarmt vatten
1 dl strösocker
0,5 dl ättiksprit
3 små rödlökar
75 g smör
2 hårdkokta ägg
Gräslök
Gör så här
Blanda vatten, socker och ättika tills sockret lösts upp
Skär löken i tunna ringar
Lägg i lagen och marinera minst 30 minuter
Smält smöret i en kastrull
Låt stå kvar på värmen tills smöret slutat skumma och doftar nötigt
Skär sillen i nitar
Hacka äggen
Lägg sill, ägg och lök på ett serveringsfat
Skeda över det brynta smöret och garnera med gräslök
Matjessill med picklad rödlök och brynt smör
4 portioner
ca 400 g matjessill
1,5 dl rumsvarmt vatten
1 dl strösocker
0,5 dl ättiksprit
3 små rödlökar
75 g smör
2 hårdkokta ägg
Gräslök
Gör så här
Blanda vatten, socker och ättika tills sockret lösts upp
Skär löken i tunna ringar
Lägg i lagen och marinera minst 30 minuter
Smält smöret i en kastrull
Låt stå kvar på värmen tills smöret slutat skumma och doftar nötigt
Skär sillen i nitar
Hacka äggen
Lägg sill, ägg och lök på ett serveringsfat
Skeda över det brynta smöret och garnera med gräslök
Salta ansjovissnurror
18 st
2 gula lökar
1 burk ansjovis
Svartpeppar
3 smördegsplattor
2 dl riven västerbottenost
1 ägg, uppvispat
Sesamfrön
Gräslök, finskuren
Gör så här
Stek löken utan att den tar färg
Ta av stekpannan från värmen
Hacka ansjovisen och blanda med löken
Blanda ev i lite av ansjovisspadet
Smak av med svartpeppar
Kavla smördegsplattorna något tunnare
Bred på lökröran
Strö över det mesta av osten
Rulla ihop ganska löst
Skär varje rulle i 6 bitar
Ställ bitarna på högkant på bakplåtspappersklädd plåt
Pensla med ägg
Strö över sesamfrön och resten av osten
Grädda i 200 grader i 25-30 minuter
Ta ut och låt svalna något
Strö över gräslök
Blanda ev i lite av ansjovisspadet
Smak av med svartpeppar
Kavla smördegsplattorna något tunnare
Bred på lökröran
Strö över det mesta av osten
Rulla ihop ganska löst
Skär varje rulle i 6 bitar
Ställ bitarna på högkant på bakplåtspappersklädd plåt
Pensla med ägg
Strö över sesamfrön och resten av osten
Grädda i 200 grader i 25-30 minuter
Ta ut och låt svalna något
Strö över gräslök
Marängtårta med choklad och jordgubbar
Marängbotten
6 äggvitor
4 dl strösocker
1 nypa salt
100 g mörk choklad, smält
Topping
Jordgubbar
5 dl grädde, vispad
50-100 g mörk choklad, smält
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader
Vispa ihop äggvitorna till ett hårt fast skum,
var noga med att bunken du vispar i är helt ren, torr och fettfri, för att vara på den säkra sidan vad det gäller fettfri så använd en glasskål och vispa inte för länge för då är risken att den sjunker ihop och blir smetig
Tillsätt sockret och saltet lite, lite i taget, annars sjunker gärna smeten ihop och marängen blir kompakt, vispa hela tiden
Vänd försiktigt ner den smälta chokladen, så marängen blir randig
Klicka ut marängen till en tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper
Grädda marängen i ugnen 1 timme
Stäng sedan av värmen och
låt marängen stå kvar i ugnen tills ugnen kallnat
Ta ut marängen och låt den kallna helt innan du dekorerar
Trevlig fredag och helg!
Vad gott allt ser ut. Dock ska jag stå för jordgubbarna i år. Enkelt för mig. Ha en fin kväll Kram Pernilla
SvaraRadera