lördag 23 juli 2016

Fruntimmersveckan - Emma firas med lavendelskorpor


Min egna första service från sent 80-tal.
En present när jag flyttade hemifrån.
Använder den fortfarande vid större kalas när det kommer mycket gäster.
Lavendelskorpor tycker jag matchar både till färg och smak.



 Lavendelskorpor

50 g sötmandel, grovhackad
50 g mandelmjöl
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk lavendelblommor, torkade
100 g smör
1,5 dl strösocker
1 st ägg
1 st äggvita, till pensling

Gör så här
Rör smör och socker poröst
Blanda mandel, mjöl, bakpulver och lavendelblommor
Arbeta ner mjölblandningen tillsammans med ägget i smöret
Arbeta ihop till en smidig deg
Dela degen i tre delar och rulla dem till 30 centimeters längder
Lägg på plåt med bakplåtspapper
Platta till något och pensla med äggvita
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter,
de är färdiggräddade när de spruckit lite
Ta ut kaklängderna ur ugnen
Sänk ugnsvärmen till 100 grader
När kaklängderna svalnat något skärs de på snedden, 
ca 1,5-2 cm breda
Låt kakorna ligga kvar på plåten med snittytan uppåt
Ställ tillbaka plåten i ugnen
Låt luckan stå lite på glänt,
så varmluft och fukt kan sippra ut
Låt kakorna stå i ugnen ca 1 timme,
tills kakorna blivit torra skorpor

1 kommentar:

  1. Den här skorpan verkar spännande😊 Jag har torkad lavendel hemma ska nog testa någon dag
    Ha det gott
    Kram Milla

    SvaraRadera