fredag 17 februari 2017

Gräddyoghurt med vanilj och hjortron


Förra fredagen bjöd jag på efterrätt efter middagen. Jag tog och knåpade ihop två olika recept och fick till en egen variant på hjortrondessert. 
Kanske i mäktigaste laget efter en middag men vill man servera lite mindre portioner, t ex på en dessertbuffé, så är tipset att servera dem i typ snapsglas. 

Fler förslag på mindre desserter till en dessertbuffé:
Nutellafromagemangoshotsmandelkaka och cakepops
Recepten döljer sig bakom länkarna!



Och här kommer receptet på min hjortrondessert, beräknat till 6-8 normalstora portioner eller ca 16-20 bufféportioner.
Går naturligtvis även att lägga upp fint på ett fat eller tallrik.

Gräddyoghurt med vanilj och hjortron
6-8 portioner


Hjortrontopping
0,5 dl strösocker
2 msk smör
225 g hjortron, tinade

Gräddyoghurt
3 dl vispgrädde
3 dl turkisk yoghurt
1 msk florsocker
1 vaniljstång
0,5 msk socker
 ca 8-10 digestivekex

Gör så här
Smält sockret till hjortrontoppingen i en kastrull på 
medelhög värme under omrörning
Klicka ner smöret när sockret är ljusbrunt och
vispa snabbt ihop till en kolasås
Tillsätt hälften av hjortronen och
låt smälta under omrörning på låg värme
Tillsätt resterande hjortron och ställ att svalna
Vispa grädde och blanda med turkisk yoghurt och florsocker
Klyv och skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda med sockret i receptet 
för att vaniljfröna inte ska hamna som en enda klump


Blanda ner vaniljsockret i gräddyoghurten
Krossa digestivekexen
Varva digestivekex och gräddyoghurt i glas
Har du en sprits så använd den till gräddyoghurten, 
annars går det även bra att klicka ut gräddyoghurten med sked
Avluta med hjortrontoppingen



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar