fredag 3 mars 2017

Sötpotatisbiffar och potatissallad med dill från boken Maten är min medicin

Trodde när jag lagade gryta med sötpotatis att det skulle dröja ett tag innan jag använd sötpotatis igen, men så blev det inte alls.
Och i de här biffarna tyckte jag sötpotatisen gjorde sig så mycket bättre än i fisk-och skaldjursgrytan.
Det här är ytterligare ett pittabalanserande recept från boken Maten är min medicin, där recepten är anpassade för kroppstyperna vata (luft), pitta (eld) och kapha (jord) enligt den indiska läkekonsten ayurveda. 
Jag tolkar det som att kroppstypen pitta (eld) balanseras upp med söt, sval och lätt mat, som tex sallader.

Majs- och sötpotatisbiffar
ca 15 stycken

1,5 sötpotatis
2 msk rapsolja
2 dl majskorn
1 ägg
1,5 tsk hackad persilja
1,5 tsk örtsalt
0,5 tsk koriander
1 tsk potatismjöl
Smör till stekning

Gör så här
Skala och skär sötpotatisen i tunna skivor
Koka upp vatten i en kastrull och lägg i potatisskivorna
Koka tills de blivit mjuka
Häll av vattnet och mosa potatisen tillsammans med oljan
Tillsätt majs,ägg, persilja, örtsalt, koriander och potatismjöl
Blanda till en smet
Värm en stekpanna på medelstark värme
Lägg i smör och klicka ut biffarna


Platta till dem lite så att de inte är så tjocka
Stek i 5-7 minuter på varje sida på medelvärme


Hantera biffarna varsamt i pannan 
då de lätt faller isär innan de fått en ordentlig stekyta



Potatissallad med dill
4 portioner

8 potatisar, fast sort
ca 10 gröna färska sparrisar
1,5 tsk fänkålsfrön
2 msk rapsolja
1 krm salt
1,5 dl klippt färsk dill
3 nävar ruccola
2 dl majskorn
1 dl svarta oliver utan kärnor
1 dl solrosfrön

Gör så här
Skala och skär potatisen i mindre bitar
Koka den i lättsaltat vatten under lock i 10 minuter
Häll av vattnet och låt potatisen svalna
Skär sparrisen i mindre bitar och stek sparrisen i smör
Salta och låt svalna
Blanda potatis och sparris
Stöt fänkålen i en mortel och blanda med olja och salt
Häll fänkålsdressingen över potatis och sparris och blanda igen
Vänd ner ruccola klippt i bitar samt majs, oliver och solrosfrön
Eller gör som jag och servera majs, oliver och solrosfrön som tillbehör bredvid 

7 kommentarer:

  1. Låter som biffar som jag skulle gilla! Har du dragit ned på proteinet? Jag reagerar på att rätten har få proteinkällor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Försöker att äta mindre kött men jag har inte dragit ner på proteinet. Just i den här rätten är det majs och sparris som är proteinkällorna. Inga mängder men det finns där.

      Radera
    2. Intressant. Majs och sparris har jag aldrig tänkt på som proteinkällor.

      Radera
  2. Intressant att du skriver om pitta. Jag har fått beskedvav min medicinska massör att jag är pitta. Jag älskar allt vad sallad är så det passar nog mig bra då, älskar även sparris

    SvaraRadera
  3. Det där såg smaskens ut. Det kommer jag att testa. Tack :)

    SvaraRadera
  4. Vi åt biffarna igår, godisgott!

    SvaraRadera