söndag 30 april 2017

Chimichurrikyckling


Recept ur kokboken Sydamerika - min matpassion.


Brukar köpa på mig hel kyckling när det är bra pris. Blir både billigare och ger mer smak. Ofta lagar jag hel kyckling i ugn men igår delade jag kycklingen och smorde in kycklingdelarna med örtig chimichurrisås.


Chimichurrikyckling
4 portioner

1 hel kyckling, ca 1,6 kg
1 grön chili
1 kruka oregano
1 kruka persilja
1 kruka mynta
1 kruka koriander
3 vitlöksklyftor
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk strösocker
1 dl olivolja
2 lime
Salt
Peppar

Gör så här
Skär chilin i mindre bitar, 
kärna ur den först om du föredrar en mildare sås
Lägg alla örter med både stjälkar och blad tillsammans med chili, vitlök, vinäger, socker, olivolja, skalet från 1 lime och saften från 2 i en blender
Mixa slätt och smaka av med salt och peppar
Smörj in kycklingen med chimichurrin, antingen hel eller i delar, 
fördelen med att dela den redan från början är att tillagningen går lite snabbare och att den redan är delad vid servering
Sätt in kycklingen mitt i ugnen i 225 grader och stek i 15 minuter
Sänk sedan värmen och stek färdigt  i 175 grader ca 50 minuter
Stick en provnål i kycklingen för att pröva om kycklingen är färdig
Vätskan som kommer ut ska vara ofärgad
Ta ut kycklingen och låt den vila i 15 minuter före servering
Servera med resterna av chimichurrin och ris

Trevlig valborg!

1 kommentar:

  1. Vilka härliga smaker på kycklingen😊 Ha en fin Valborg
    Kram Milla

    SvaraRadera