onsdag 12 april 2017

Maten är min medicin - pittabalanserande recept

Kan vara bra att stanna upp ibland och tänka till när livet rusar fram...
Vilket jag gjorde förra helgen när jag skrev min kvartalsrapport för Kost- och motionsdagboken och hittade en anteckning, en fundering, som jag skrev ner i ett block i början på året, att artegen kost inte stimulerar hormonerna som orsakar stress i kroppen, stress som påverkar magen (min mage). Frågan jag ställde var 
"Kan ändrad kost minska stressen som i sin tur lugnar magen"?
Svaret är iaf utifrån mitt perspektiv just nu; Ja, det kan den! 
Så bra som jag varit i magen det här kvartalet är det länge sedan jag var.
Men den största förändringen, som jag också skrev om i kvartalsrapporten, är att min huvudvärk är borta, och stress är ju en stor anledning till huvudvärk, så visst tror jag på att maten påverkar hur vi mår.
Kosten i kombination med ökad motion tror jag är anledningen till att jag mår så mycket bättre.

De här funderingarna fick mig att ta fram boken Maten är min medicin
Boken med recept anpassade för kroppstyperna vata (luft), pitta (eld) och kapha (jord), enligt den indiska läkekonsten ayurveda
Jag har tolkat boken som att jag har kroppstypen pitta (eld) som balanseras upp med söt, sval och lätt mat, som tex sallader, och jag har tidigare lagat och lagt upp pittabalanserande recept från boken här på bloggen. 
Du hittar dem bakom länkarna nedan.





                    Sötpotatisbiffar med potatissallad


                                               Stekta kaneläpplen med päronkräm



Det jag reflekterar över när jag tar fram min bok är att det inte är helt enkelt det här med att laga mat anpassad för just min kroppstyp, särskilt inte när man lever i en familj med olika kroppstyper, viljor, tycken och smak, och att matlagning rent allmänt kräver en hel del planering och förberedelser med handling och tillagning.
Men så tänker jag att jag iaf kan ha den lätta, svala och söta maten i åtanke och ta mer av t ex frukt och grönt vid måltiderna och alltid ha ett alternativ till t ex pastan, som couscous eller matvete.
Dessutom kommer jag att köpa Janesh Vaidyas senaste bok när den kommer ut, Maten från min by: Ayurveda för din hälsa, som ska innehålla tips på hur man kan anpassa recepten för hela familjen även om kroppstyperna skiljer sig åt.


Dagens middag blev en pittabalanserad-rätt, som inte tog så lång tid att laga idag men som krävde en del förberedelser igår med att blötlägga sojabönor på morgonen och sedan förkoka dem på kvällen.

Böncurry
4 portioner

2,5 dl torkade sojabönor
1 gul lök
1 krm fänkål
1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk gurkmeja
1 krm malen kardemumma
1 krm malen nejlika
2 msk smör
2 dl kokosmjölk
0,5 tsk salt
3 msk färsk koriander
Till servering 
Couscous

Gör så här
Låt bönorna stå i 5 dl vatten över natten eller i 8 timmar
Koka i 1,5 timme eller enligt anvisningen på paketet
Skiva löken tunt
Mal fänkål och kummin i en mortel och blanda med de övriga torra kryddorna förutom salt
Smält smöret i en kastrull
Lägg i löken och rör tills den mjuknat
Sänk värmen
Tillsätt kryddorna och rör i 30 sekunder
Blanda i bönorna och rör i 3 minuter tills bönorna har blandats med kryddorna
Tillsätt kokosmjölken och salt och rör i 1 minut
Klipp ner den färska koriandern och dra kastrullen från värmen
Låt stå under lock i 5 minuter

1 kommentar:

  1. Intressant är det. Jag är också en pitta har jag fått reda på. Men mycket grönsaker är mina favoriter så det känns bra för mig. Ha en fin påsk Kram Pernilla

    SvaraRadera