Välkommen!

måndag 26 mars 2018

Påskbuffé


Påskbuffé på klassiskt vis. Med den viktiga sillen, laxen och köttbullarna. 
Och äggen, förstås! 
I helgen tog jag och provade två nya spännande bufférätter som fanns med i Expressens bilaga "Äntligen påsk". 
En matjessillpuck som var grymt god. Den kan jag absolut rekommendera. 
Men jag kommer servera den som en tårta nästa gång, istället för att krångla till det med att ta ut puckar med mått, för att spara tid och slippa en massa överblivet spill. 
Även om det ser väldigt trevligt ut på en buffé med lagom stora munsbitar...
Den andra rätten, fyllda kokta ägg med äggule- och ansjoviskräm, var en väldigt pillig och tidskrävande rätt då man försiktigt ska pilla ur gulan ur det kokta ägget och mixa den med ansjovis och creme fraiche för att sedan fylla det som är kvar av ägget igen med den nu utblandade äggulan. Gott men tidskrävande. Särskilt om äggen inte håller ihop så man blir tvungen att koka fler...

Matjessillpuck med krasse och skivade rädisor
ca 12 bufféportioner

6 blad gelatin
2 dl vispgrädde
0,5 dl matjesillspad
2 dl creme fraiche
2 msk hackad dill
1 knippe gräslök
0,5 röd lök
Salt och peppar
150 g kavring
50 g brynt smör
Garnering
2 hela matjessillfiléer
Rädisor
Kryddkrasse

Gör så här
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten, ca 5 minuter
Hetta upp grädden i en kastrull
Lägg i de urkramade gelatinbladen i grädden
Blanda och låt svalna något
Tillsätt sillspad, creme fraiche, hackad dill, finskuren gräslök och 
skalad och finhackad röd lök
Smaka av med salt och svartpeppar
Mixa kavring och brynt smör till en smulig massa
Tryck ut smulmassan i en plastad form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter
Häll över gräddblandningen
Ställ kallt för att stelna i kylen över natten
Stansa ut puckar med ett runt mått och lägg upp på serveringsfat
Skär tunna skivor av matjessill och lägg ovanpå
Garnera med tunt skivade rädisor och kryddkrasse 

Fyllda kokta ägg med äggule- och ansjoviskräm
8 bufféportioner

8 stora ägg
Fyllning
Äggulor från de kokta äggen
0,5 dl creme fraiche
8 ansjovisfiléer
1 msk finskuren gräslök
1 msk finhackad dill
Salt och peppar
Till garnering
Chiliflakes
Ruccola

Gör så här
Koka äggen 8 minuter, kyl och skala dem
Skär av botten och ta försiktigt ur gulan
Skär äggen plana i botten så de står stadigt
Placera äggen på ett fat täckt med ruccolasallad
Mixa äggulorna med creme fraiche och ansjovis
Blanda ner gräslök och dill
Smaka av med salt och peppar
Spritsa fyllningen i äggen och garnera med chiliflakes


Recept på köttbullar i ugn hittar man HÄR.

Olika sillar till påskbuffén hittar man HÄR.

Röra till ägghalvor finns HÄR.

Hovmästarsås till laxen hittar man HÄR.

Hur gör ni, bjuder ni på buffé eller påskmiddag i påsk?
Själv är jag bortbjuden både på långfredag och annandagen, så jag riktar nog mer in mig på den näst viktigaste detaljen på påsken, efter maten, godiset :)

Praliner, kanske...

Receptet hittar man HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar