lördag 20 oktober 2018

Ljummen höstsallad till fest och vardag


Hur god blev inte den här salladen!?
Jag gjorde den i veckan till en enkel pudding med rökt skinka och lök.
Men till helgen skulle jag rekommendera att smula blå mögelost över 
och dricka ett glas vin till.
Perfekt förrätt eller lättare lunch.

Ljummen höstsallad

4 färska fikon
150 g valnötter
2 sharonfrukter
Granatäpple
10 skivor lufttorkad skinka
2 nävar machésallad
Agavesirap
Olja
Salt
Svartpeppar 

Gör så här
Skär fikonen på hälften och lägg dem med skalet ner på en plåt med bakplåtspapper
Häll lite agavesirap över och sätt in dem i ugnen i 180 grader i 7 minuter
Rosta valnötterna i en stekpanna på medelhög värme, ca 3 minuter, rör om ofta
Häll 1 msk agavesirap över och rör om igen, 
ta sedan av valnötterna från plattan och låt dem svalna
Skär sharonfrukterna i klyftor 
och stek dem i olja på svag värme tills de fått lite färg
Blanda 0,5 dl agavesirap med 0,5 dl kallt vatten 
och häll över sharonfrukten  
Låt dem vara kvar ytterligare 1 minut i stekpannan
Varva sedan ingredienserna på ett stort fat
Salta och peppra
Avsluta med att strö över granatäpplekärnor

Dressing

100 g crème fraiche 
2 tsk agavesirap
1 tsk dijonsenap
1 citron

Gör så här 
Blanda crème fraiche, sirap och senap
och smaka av med lagom mängd citronsaft


 
Pudding i ugn 
4-6 portioner

300 g rökt skinka
1 gul lök
10 ägg
  2 dl mjölk eller grädde
  2 dl riven ost
  1 tsk het chilisås
Salt
Svartpeppar

Gör så här 
Tärna skinkan och finhacka löken
Fräs tillsammans i het panna tills löken mjuknat
 Lägg i i mindre ugnsfast form
Vispa ihop ägg, mjölk, chilisås och kryddor
Riv ner osten och slå över
Grädda i ca 30-35 min i 175 grader
 

2 kommentarer:

  1. Så vackert! Jag älskar sallad, även på hösten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sallad är ett måste, enligt mig, annars är en middag inte komplett. Och är den tillräckligt "matig" passar den utmärkt som ensamrätt.

      Radera