söndag 6 januari 2019

Insta inspo - Lins- och kikärtsgryta med kesobröd

Mer vegetariskt är det utlovat här på bloggen, och det ska det bli :)
Matbloggarna Mårtenssons kök inspirerade på Instagram @martenssonskok med vegetarisk gryta häromdagen och igår blev den lagad här hemma. Som tillbehör till grytan tärnade och stekte jag halloumi och så bakade jag supersnabba kesobröd.

 Lins- och kikärtsgryta med örter      
4 port
 
2 morötter, tärnade
1 röd paprika, strimlad
1 stjälk blekselleri, skivad
1 rödlök, fint hackad
2 tsk timjan
2 tsk oregano
2 tsk basilika
2 stora vitlöksklyftor, rivna
1 tetrapak eller burk kikärtor
4 dl kokta gröna linser
1,5 msk grönsaksfond
1 burk krossade tomater
1 - 2 dl vatten 
(börja med 1 dl och späd sedan om du tycker grytan blir för tjock)
1 - 2 msk balsamvinäger
2 msk tomatpuré
Salt och peppar

Tillbehör
Halloumi, tärnad och stekt
Persilja, finhackad

Gör så här
Fräs grönsaker och rödlök i olja några minuter
Tillsätt vitlök och kryddor och fräs en halv minut under omrörning
Häll i krossade tomater, vatten, fond, vinäger, tomatpuré, kikärtor och linser

Smaka av med salt och peppar
Rör om och låt koka upp
Låt grytan småputtra 20 - 30 minuter under lock, 
rör om då och då och späd ev med mer vatten om du tycker det behövs

Kesobröd
6 stycken

250 g keso
5 dl havregryn
4 ägg
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
3 tsk chiafrön
Garnering
Svarta sesamfrön

Gör så här
Blanda alla ingredienser 
till en kletig deg
Forma till sex lika stora bullar
Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt 
och toppa med sesamfrön
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader 
i 20 minuter,
tills bullarna fått fin färg och 
släpper lätt från bakpappret

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar