fredag 25 januari 2019

Stekt torskrygg med sötpotatis och saffransaioli


Har ni saffran över från i julas i kryddskåpet kan jag tipsa om att göra en saffransaioli. Passar utmärkt till vit fisk och sötpotatis. 
Kanske något att testa i helgen?


Smörstekt torskrygg med sötpotatis och saffransaioli
4 portioner 

Sötpotatispommes
2 sötpotatis
1 tsk rapsolja
Salt
Svartpeppar
Örtagårdskrydda
Smörstekt torskrygg
600 g torskrygg
2 msk smör
2 msk rapsolja
1 msk salt
1 tsk svartpeppar
Saffransaioli
8 msk majonnäs
1 riven vitlöksklyfta
Malen saffran
Salt
Svartpeppar
Till servering 
Kokta sojabönor
Citron
Persilja

Gör så här
Blanda alla ingredienser till aiolin i en skål
Skala och skär sötpotatisen i avlånga bitar 
och lägg på en plåt
Häll på olja
Salta, peppra och krydda med örtagårdskrydda
Sätt in i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter 
Hetta upp smör och olja i en stekpanna
Bryn torskryggen runt om
Salta och peppra
När fisken fått fin stekyta, stick in en stektermometer i mitten av fisken, 
innertemperaturen ska vara 56 grader
Tänk på att fisken fortsätter att tillagas även efter att den tagits ur stekpannan
Får du inte upp innertemperaturen till 56 grader 
kan fisken fortsättas att tillagas i ugn i 125 grader
Koka sojabönor
Servera fisken med sötpotatispommes, 
kokta sojabönor och saffransaioli 
Garnera med klippt persilja och citronklyfta

6 kommentarer:

  1. Saffran är verkligen en krydda man använder alldeles för lite. Ser verkligen gott ut.

    Kram Kajsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut borde man använda saffranet mer under året. Kram

      Radera
  2. saffransaioli är så gott och till fisk är det en höjdare:)
    Tack för påminnelsen
    Ha det gott
    Kram Milla

    SvaraRadera
  3. Wow! Det både låter och ser fantastiskt ut! Sen att ett av mina barn inte gillar saffran är ju synd, men hon kan få Lallerstedt aioli på burk:).
    Kram

    SvaraRadera