lördag 19 januari 2019

Ugnsbakad torskrygg på en fruktig sallad toppad med räkor och syrlig myntamajonnäs

Vilka härligt krispiga vinterdagar vi haft! Och jag hoppas det håller i sig för planen för helgen är att vara ute så mycket som möjligt och tanka dagsljus och frisk luft. 
Lika krispigt som vädret varit är denna färggranna tallrik med ugnsbakad torskrygg, toppad med räkor och en syrlig myntamajonnäs som går så bra ihop med mango och granatäpplekärnor. En riktig färg- och vitaminkick i dessa kalla och mörka tider.

 
Ugnsbakad torskrygg med räktopping och syrlig myntamajonnäs
 4 portioner

4 torskryggsfiléer
Salt
Svartpeppar
1 lime
5 dl grönsallad 
1 mango
1 granatäpple
Myntamajonnäs
0,5 dl majonnäs
0,5 dl gräddfil
1 pressad lime
2 msk hackad färsk mynta
Garnering
2 dl räkor i lag

Gör så här
Tina fisken och lägg på en ugnsplåt
Salta och peppra
och pressa limesaft över
Sätt in i ugn i 175 grader, ca 15 minuter
Torskryggen ska ha en innertemperatur på 56 grader
Lägg sallad på en tallrik
Skala och skär mangon i tärningar
Pilla ur kärnorna ur granatäpplet
Blanda alla ingredienser till myntamajonnäsen
Lägg torsken på salladen
Toppa med myntamajonnäs, räkor, mango och granatäpplekärnor

Ett tips hur man enklast tärnar mango!
Mangon har en stor platt kärna i mitten.
Skär av mangons platta sidor och du får en bred mittbit kvar med kärnan i. 
Skär loss fruktköttet precis omkring kärnan så gott det går.


Fruktköttet på sidobitarna snittas ända ner till skalet, men inte helt igenom.


Vräng upp kuberna från skalsidan och peta loss med fingrarna.


Och hur får man då lättast ut kärnorna ur ett granatäpple,
utan att köket ser ut som ett slagfält?


Jo, man kan pilla ur kärnorna i en skål med vatten så man slipper de röda stänken. Kärnorna sjunker till botten och de vita hinnorna flyter upp och är lätta att ta bort.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar