onsdag 27 mars 2019

Kikärtsrutor med äppelslaw

Ännu en perfekt vardagsrätt från kokboken Nyfiken grön, särskilt om man har kokt potatis över. Potatis, kikärtor och jordnötter mixas samman med ägg, vitlök och kryddor. Smeten plattas sedan ut och bakas i långpanna medans du fixar äppelslaw som tillbehör. Har du gott om tid rör du ihop slawn några timmar innan så smakerna hinner sätta sig ordentligt.

Kikärtsrutor med äppelslaw
4 portioner 

2 burkar kikärtor
2 vitlöksklyftor
1 salladslök
1 knippe persilja
6 kokta potatisar
3 ägg
1 dl jordnötter, salta eller naturella
Salt och peppar

Gör så här
Skölj kikärtorna och låt rinna av
Finhacka vitlöken
Strimla salladslöken
Hacka persiljan
Blanda kikärtor, vitlök, salladslök och persilja med 
potatis, ägg och jordnötter i en bunke
Lägg hälften av  blandningen i en matberedare och mixa till en smet
Tillsätt resten och mixa snabbt, bara några varv, så att det fortfarande är bitar kvar
Smaka av med salt och peppar
Smörj en ugnssäker form och tryck ut smeten i formen
Grovhacka en näve jordnötter och strössla över
Ställ in formen i ugnen i 175 grader i ca 30 minuter
Ta ut formen och skär i rutor 
Servera direkt med äppelslaw
Alternativt låt svalna och stek på lite lätt vid servering

Äppelslaw
4 portioner

1 äpple
0,5 huvud spetskål
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 msk dijonsenap
Salt och peppar

Gör så här
Dela äpplet och ta bort kärnhuset
Skiva kål och äpple tunt och lägg i en skål
Blanda i majonnäs, crème fraiche och senap
Låt stå och dra en liten stund och smaka av med salt och peppar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar