Rätt 1
Förrätt på minuten!
Kräftsoppa
4 portioner
Koka
1 liter Kelda Milda tomatsoppa med 2 tsk dillfrön i 5 minuter.
Vispa
ner 2 dl creme fraiche och 0,5 dl hackad färsk dill.
Lägg i 200 g
kräftstjärtar.
Spetsa ev soppan med 1 msk konjak
Spetsa ev soppan med 1 msk konjak
Rätt 2
Ett vegetariskt alternativ på påskbordet -
en purjo- och rödkålspaj med smak av kummin.
en purjo- och rödkålspaj med smak av kummin.
Påskpaj
8 bufféportioner
1 purjolök
250 g babyplommontomater
2 dl riven prästost
3 ägg
3 dl mjölk
1 tsk salt
1 vitlöksklyfta
1 tsk kummin
1 msk olivolja
130 g finstrimlad rödkål
Salt och svartpeppar
2 msk olja
8 filodegsplattor
Till servering
2 msk olja
8 filodegsplattor
Till servering
grönsallad
Gör så här
Gör så här
Ansa och strimla purjolöken
Halvera tomaterna
Riv osten
Vispa ihop ägg, mjölk, ost och salt i en bunke
Halvera tomaterna
Riv osten
Vispa ihop ägg, mjölk, ost och salt i en bunke
Pressa i vitlöken
Mortla
kumminen
Stek purjolöken i olivoljan i en stekpanna med kummin
Vänd ner rödkålen och stek ytterligare ca 2 minuter
Dra av från värmen, krydda med salt och peppar och låt svalna något
Stek purjolöken i olivoljan i en stekpanna med kummin
Vänd ner rödkålen och stek ytterligare ca 2 minuter
Dra av från värmen, krydda med salt och peppar och låt svalna något
Pensla
en pajform med
lite av oljan
eller en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter,
Lägg filodegsarken omlott i formen så att en liten del hänger över kanten
Pensla filodegen som hänger utanför med resten av oljan
eller en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter,
Lägg filodegsarken omlott i formen så att en liten del hänger över kanten
Pensla filodegen som hänger utanför med resten av oljan
Blanda
äggvispet med den stekta purjolöken och rödkålen
Häll fyllningen i formen
Toppa med tomaterna
Vik in filodegen som hänger ut så den hamnar innanför kanten
Häll fyllningen i formen
Toppa med tomaterna
Vik in filodegen som hänger ut så den hamnar innanför kanten
Grädda
pajen mitt i ugnen i 175 grader i ca 50 minuter
eller tills den stelnat och filodegen är krispig
Lägg eventuellt på aluminiumfolie efter halva tiden
Låt pajen vila ca 30 minuter
eller tills den stelnat och filodegen är krispig
Lägg eventuellt på aluminiumfolie efter halva tiden
Låt pajen vila ca 30 minuter
Rätt 3
Toscapäron
4 portioner
Häll av spadet från konserverade päron.
Lägg päronhalvorna (ca 8 st) i en smord ugnsform.
Smält 50 g smör i en kastrull.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt
0,75 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1 påse mandelspån
Ställ tillbaka kastrullen på värmen och
låt sjuda under omrörning tills smeten tjocknar.
Fördela toscasmeten över päronen.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 15 minuter
eller tills toscasmeten fått fin färg.
Låt svalna något och
servera med vispad grädde eller vaniljglass.
4 portioner
Häll av spadet från konserverade päron.
Lägg päronhalvorna (ca 8 st) i en smord ugnsform.
Smält 50 g smör i en kastrull.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt
0,75 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1 påse mandelspån
Ställ tillbaka kastrullen på värmen och
låt sjuda under omrörning tills smeten tjocknar.
Fördela toscasmeten över päronen.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 15 minuter
eller tills toscasmeten fått fin färg.
Låt svalna något och
servera med vispad grädde eller vaniljglass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar