fredag 15 november 2019

Tjoho, det är fredag!!

Och ikväll bjuder grabben på tacos i sin lägenhet!!
I somras tillbringade vi en hel del tid där när han flyttade in men nu var det ett tag sedan vi var där på besök så det ska bli kul och se hur han har det. Har hört ryktas om nya tavlor och krukväxter. Kul att han fixar och donar i sin lägenhet för här hemma kan jag inte påstå att han visade de talangerna direkt :)
Han ska alltså bjuda på mat ikväll och det känns ju fint att slippa behöva tänka den biten idag.
Annars brukar det inte bli något allt för komplicerat på fredagarna, utan snabbt, lätt, enkelt och gott ska det va. Vilket vi ju iof sig oftast gör varje dag efter jobbet, men på fredagarna brukar det ändå vara med någon liten extra twist, så det verkligen känns att det är FREDAG :)
Pizza är en sån typisk fredagsrätt, och libapizza är ett enkelt sätt att göra sin egen pizza på. Libabröd är ett libanesiskt mjukt tunnbröd, hittar du det inte i brödhyllan så titta i frysdiskarna, och toppingen varierar man naturligtvis helt efter eget tycke och smak. Den här varianten är med grillad kyckling, soltorkade tomater, oliver och mozzarella.


Du behöver 

Libabröd
Grillad kyckling
Pizzasås
Oregano
Svartpeppar
Skivad lök
Oliver
Marinerade soltorkade tomater
Mozzarella
Färsk basilika

Gör så här
Bred ut pizzasås på brödet
Krydda med oregano och svartpeppar
Skiva löken och lägg på 
Pilla kyckling från benen och fördela på pizzan
Lägg på skivor av mozzarellaost och soltorkade tomater och oliver ovanpå det
Grädda i 225 grader tills osten smält och brödet fått lite färg
Toppa med några färska basilika blad


Hamburgare är ju inte heller alls svårt att göra själv. Blanda nötfärs med salt och peppar. Smaksätt färsen med inlagd jalapeño och worcestershiresås. Det är inte ett måste men ger hamburgarna ett härligt sting. Forma sedan färsen till biffar och stek några minuter på varje sida. Klart!



Recept för 4-6 burgare 

600 g nötfärs
3 krm salt
1 krm svartpeppar
3 tsk worcestershiresås
2 msk fintärnad inlagd jalapeño


Gör så här
Blanda färsen och forma till biffar
Bryn fett i en stekpanna och stek biffarna
på båda sidor tills de fått fin färg
Vill man ha ost på sin burgare är det gott att lägga en skiva cheddarost på biffen i stekpannan och låta den smälta 
Lägg de nystekta biffarna mellan två bröd, 
gärna rostade i ugn, 
tillsammans med valfri fyllning,
förslagsvis tunt skivad lök, ketchup, senap, hamburgerdressing och smörgåsgurka


Kommer du riktigt sent hem från jobbet så kan jag tipsa om Keldas goda fisk- och skaldjurssoppa på tetra. Med lite fräst purjolök och champinjoner och några räkor som extra tillbehör duger den gott som fredagsrätt. Vill man dryga ut soppan ytterligare så tillsätter man torskrygg som får koka med i soppan. 


 
Fisksoppa med purjolök och champinjoner
4 portioner

2 förpackningar färdig fisk- och skaldjurssoppa, Kelda
ca 2 dl finstrimlad purjolök
200 g champinjoner
Salt
Svartpeppar
2 tsk torkad dragon
200 g torskrygg
ca 100 g skalade räkor

Gör så här
Värm soppan enligt anvisningarna på förpackningen
Skölj och strimla purjon
Ansa och skiva champinjonerna
Fräs purjo och svamp i en panna
Smaksätt med salt, peppar och dragon
Dela torskryggen i lagom stora mumsbitar
Salta fisken något
Låt fisken koka några minuter i soppan
Tillsätt de skalade räkorna
Lägg upp purjo och svampröra på en djup tallrik
Häll sedan även upp soppan på tallriken
Servera med ett gott bröd till


Och så ett glas chardonnay till det...



Men innan vi slår upp något gott i glasen 
så har vi en arbetsdag att ta oss an.

Så ha en fin fredag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar