lördag 21 december 2019

Äntligen vänder det!!

Som jag längtar efter solen och ljuset!! Men imorgon vänder det. Äääntligen!
Och det firar jag med att laga en medelhavsinspirerad helstekt ugnskyckling idag. 
Hipp hurra! Och det blir ljusare igeeen... :)


                                                                                                                   Recept inspirerat av Landleys kök


Helstekt ugnskyckling med medelhavsgrönsaker, korv och fetaost

1 hel kyckling 1-1,5 kg
2 zucchini
1 aubergine
150 g skivad kryddig korv (ex chorizo)
1 röd paprika
 1 gul paprika
1 purjolök
150 g fetaost
5 dl vispgrädde
Salt
Svartpeppar
Chiliflagor
Rökt paprikapulver

Gör så här

Ringla smör i en ugnsfast form och lägg i kycklingen med bröstsidan uppåt. 
 Ringla smör även över kycklingen och krydda. 
Skiva det gröna på purjolöken och blanda med 
0,5 tsk salt, 0,5 tsk svartpeppar, 2 krm rökt paprikapulver och 1 krm chiliflakes.
Fyll kycklingen med purjolöksblandningen.



Ställ in i ugnen i 25 minuter i 225°C.
Skiva zucchini, aubergine och korv.
Finstrimla resten av purjon och dela paprikorna till stora bitar.
Tag ut kycklingen, vänd den och krydda. 
Strössla ut purjolöken runt om 
och fortsätt med att varva zucchini, aubergine och korvskivor. 
Fördela paprikabitarna och smula sedan över fetaost. 
Salta och peppra.
Slå på grädden och ställ in i ytterligare 25-35 minuter, eller till kycklingen är klar.  
Är man osäker finns det några bra tips.
Använd en stektermometer som man sticker in i kycklingen. 
 Tänk på att termometern ska stickas in vid benet på kycklingen. 
Välj en av de tjockaste bitarna så som låret 
och stick in termometern ända in till benet. 
Temperaturen vid benet bör ligga runt 82°C.
Man kan också skära ett snitt för att kontrollera om köttet är klart. 
Är saften genomskinlig när man skär ett snitt i kycklingen är den klar. 
Ljust rosa kött är ingen fara. Välj alltid svensk fågel så är risken för salmonella minimal eftersom det regelbundet kontrolleras.

Servera kycklingen med kokt potatis och oliver.

 

2 kommentarer:

  1. Blev nyfiken på den rökta paprikan, har du hittat den buken här hemma i Sverige?
    Ja middagen lät ite alls fel...sitter och blir lite småhungrig nu.

    Vill även passa på och önska dig en riktigt fin och mysig jul
    Kram Kajsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den rökta paprikan köpte jag i somras i Höganäs saluhall, mest för burkens skull :)

      Önskar dig med en en fin jul. Kram!

      Radera