Och det firar jag med att laga en medelhavsinspirerad helstekt ugnskyckling idag.
Hipp hurra! Och det blir ljusare igeeen... :)
Helstekt ugnskyckling med medelhavsgrönsaker, korv och fetaost
1 hel kyckling 1-1,5 kg
2 zucchini
1 aubergine
150 g skivad kryddig korv (ex chorizo)
1 röd paprika
1 gul paprika
1 gul paprika
1 purjolök
150 g fetaost
5 dl vispgrädde
Salt
Svartpeppar
Chiliflagor
Rökt paprikapulver
Gör så här
Ringla smör
i en ugnsfast form och lägg i kycklingen med bröstsidan uppåt.
Ringla
smör även över kycklingen och krydda.
Skiva det gröna på purjolöken och blanda med
0,5 tsk salt, 0,5 tsk svartpeppar, 2 krm rökt paprikapulver och 1 krm chiliflakes.
Fyll kycklingen med purjolöksblandningen.
Skiva det gröna på purjolöken och blanda med
0,5 tsk salt, 0,5 tsk svartpeppar, 2 krm rökt paprikapulver och 1 krm chiliflakes.
Fyll kycklingen med purjolöksblandningen.
Ställ in i ugnen i 25 minuter i
225°C.
Skiva zucchini, aubergine och korv.
Finstrimla resten av purjon och dela paprikorna till stora bitar.
Tag ut kycklingen, vänd den och krydda.
Strössla ut purjolöken runt om
och fortsätt med att varva zucchini, aubergine och korvskivor.
Fördela paprikabitarna och smula sedan över fetaost.
Salta och peppra.
Salta och peppra.
Slå på
grädden och ställ in i ytterligare 25-35 minuter, eller till kycklingen
är klar.
Är man osäker finns det några bra tips.
Använd en stektermometer som man sticker in i kycklingen.
Tänk
på att termometern ska stickas in vid benet på kycklingen.
Välj en av
de tjockaste bitarna så som låret
och stick in termometern ända in till
benet.
Temperaturen vid benet bör ligga runt 82°C.
Man
kan också skära ett snitt för att kontrollera om köttet är klart.
Är
saften genomskinlig när man skär ett snitt i kycklingen är den klar.
Ljust rosa kött är ingen fara. Välj alltid svensk fågel så är risken för salmonella minimal eftersom det regelbundet kontrolleras.
Servera kycklingen med kokt potatis och oliver.
Servera kycklingen med kokt potatis och oliver.
Blev nyfiken på den rökta paprikan, har du hittat den buken här hemma i Sverige?
SvaraRaderaJa middagen lät ite alls fel...sitter och blir lite småhungrig nu.
Vill även passa på och önska dig en riktigt fin och mysig jul
Kram Kajsa
Den rökta paprikan köpte jag i somras i Höganäs saluhall, mest för burkens skull :)
RaderaÖnskar dig med en en fin jul. Kram!