torsdag 1 april 2021

Het kräftgratäng med plock



I kväll firar mannen och jag in påskledigheten med varsin kräftgratäng
och lite smått och gott plock. Eller vad sägs om färskostfyllda sötpepparfrukter, oliver, rödbetsmarmelad, kex, gräddädelost och olika sorters
prosciutto.
Och till det, ett glas vitt...   Skål och trevlig kväll!


Tack för inspiration och recept
Pia med bloggen Villa Ryttarängen!
 

 Het kräftgratäng
4 portioner
 
300 g kräftstjärtar med dillsmak
100 g champinjoner
1-3 msk smör
1 msk vetemjöl
1 msk ströbröd
1 dl mellangrädde
1 dl vitt vin
0,5 msk hummerfond
1 klyfta vitlök
2 krm cayennepeppar
1 krm tabasco
1,5 tsk paprikapulver
1 dl västerbottensost

Dekoration

Kräftstjärtar
dillkvist
 

Gör så här
Hacka kräftstjärtarna, skölj och skiva champinjonerna.

Fräs champinjonerna i smör tills vätskan försvunnit,
strö över mjöl och späd på med grädde, vin och fond.
Koka samman i 5 -10 min.
Pressa i vitlök och smaka av med kryddorna.

Flytta bort från värmen och vänd ned kräftstjärtarna.
Smörj fyra portionsformar med smör
och fyll dem med röran.

Strö över ost och ströbröd,
gratinera i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10 min,
tills osten smält och fått lite färg.
Lägg sedan på några kräftstjärtar och dill.


Dessa färskostfyllda pepparbollar med apelsinsmak
passade rikt bra till den heta kräftgratängen. Ett tips!

2 kommentarer:

  1. Tack för länken. Ja men visst är dom väl goda de där heta gratängerna. Glad Påsk! Kram Pia

    SvaraRadera