fredag 28 maj 2021

Fylld aubergine - Grekisk sko eller Papoutsakia

Tack för tipset, Pia :) En riktigt god grekisk rätt.
Jag följde receptet på Mittkökexpressen.se och lät en kanelstång koka med i köttfärssåsen. Passade mycket bra ihop med övrig
a smaker i köttfärssåsen.


4 st auberginer
500 g bland- eller nötfärs
1 st gul lök
3-4 st vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 dl fylligt rött vin
3-4 tsk torkad oregano
färsk timjan
1 st kanelstång
1 pkt fetaost (à 150 g)
1,5 dl nyriven parmesanost
färsk timjan
riktigt god olivolja
salt och peppar
 
 

 Gör så här
Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
Skölj auberginerna och torka av dem med hushållspapper.
Dela auberginerna på längden
och skär några snitt i köttsidan och ringla över lite olivolja.
Grädda i ugnen 15 min.

Medan auberginerna är inne i ugnen kan du börja med köttfärssåsen.
Börja med att hacka lök och skiva vitlöken tunt.
Stek löken i rikligt med olivolja.
Se till att löken inte tar färg.

Häll sedan på köttfärs, tomater, tomatpuré, vin, kryddor,
några kvistar färsk timjan och låt koka upp.

Ta ut auberginerna, gröp ut auberginens fruktkött
(se dock till att det inte blir hål i auberginen då du ska fylla den).
Hacka ner aubergineköttet i köttfärssåsen.

Fyll nu auberginerna med köttfärssås.
Riv över parmesan och smula över fetaost.
Skjuts in i ugnen.
Auberginerna är klara när de är mjuka, ca 15 minuter;
och osten har fått en lätt gyllenbrun färg.

Gott som tillbehör: Sallad, oliver och givetvis en tzatziki.  
 
 
Och solen skiner igen! Hur lycklig blir man inte då!?

Trevlig helg!

2 kommentarer:

  1. En paradrätt här hos oss. Så gott. Tack för länken. Kraaam Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen gott! Kommer göras fler gånger. Kram

      Radera