torsdag 27 maj 2021

Blomkålsfrittata med tomat- och kikärtstopping

Frittata är en tacksam rätt eftersom man kan använda de grönsaker man har hemma. Denna gång använde jag blomkål och potatis.
Kikärtstoppingen är verkligen god och passar perfekt till den milda blomkålen.
Krispet i rätten kommer från salladsbladen med lite olivolja och salt.


Frittata

300 g potatis
0,5 st blomkål
1
st rödlök

1
klyfta vitlök

1
msk olivolja

5 st ägg
2
dl mjölk
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Topping

380 g kikärtor
125 g körsbärstomater
5 st
soltorkade tomater
3 st salladslök
0,5 kruka gräslök
0,5 kruka persilja
1
klyfta vitlök

1
msk olivolja

1
tsk vit balsamvinäger
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Tillbehör

200 g gemsallad
1
msk olivolja

1
krm salt, efter smak
 

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skär potatisen i bitar.
Skölj och dela blomkålen i mindre buketter.
Skala och grovhacka lök och vitlök.

Hetta upp olja i en stekpanna
och fräs grönsakerna utan att de tar färg.
Salta och peppra lite försiktigt.
Häll över grönsaksfräset i en ugnsfast form.

Vispa ihop ägg, mjölk, salt och svartpeppar
och häll i formen.
Sätt in i ugnen ca 30 min.


Topping

Sila av vattnet från kikärtorna
och spola dem i kallt vattnet.
Skölj och grovhacka tomaterna
och grovhacka de soltorkade tomaterna.
Skölj och strimla salladslök
och skölj och finhacka gräslök och persilja.
Skala och riv vitlök.
Blanda alltsammans i en skål
och tillsätt olja och balsamvinäger.
Smaka av med salt och peppar.


Tillbehör

Skölj salladen och riv loss blad.
Massera bladen med lite olja och en nypa salt.
Lägg upp salladsbladen på ett fat.
Servera frittatan med kikärtstopping och salladsblad.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar