lördag 8 maj 2021

Spätta med beurre blanc (smörsås) och citronsmörade svartrötter

En enkel helgmiddag. Stekt spätta och svartrötter i citronsmör med lyxig smörsås.
Som kronan på verket toppas rätten med svart stenbitsrom och persilja.

                                                                                    Inspiration Catarina König Köket.se

  4 portioner

600 g spättafilé
4 msk smör, att steka i

salt

Beurre Blanc
(smörsås)

1 schalottenlök
1 dl vitt vin
1 msk vitvinsvinäger
6 vitpepparkorn

150 g smör

0,5 dl vispgrädde

1 msk gräslök, hackad


Citronsmörade svartrötter
400 g svartrot
1-2 msk smör

salt

0,5 citron, finrivet skal


Topping

1 burk svart stenbitsrom

persilja

 
Gör så här

Skala och dela svartrötterna
och lägg i en kastrull med saltat vatten
(ligger de framme mörknar de snabbt)
Torka
av och salta spättafiléerna.
Skala och finhacka schalottenlöken.
Lägg i en kastrull tillsammans med vitt vin,
vitvinsvinäger och vitpepparkorn.
Koka/reducera ned till hälften
och sila sedan av i en ny kastrull.

Klicka i smöret i omgångar under konstant vispning,
låt såsen koka lätt under tiden.
När såsen tjocknat tillsätt grädde
och finhackad gräslök.
Smaka av med ev lite salt.

Koka svartrötterna ca 10 minuter tills de är mjuka rakt igenom.
Häll av vattnet och slunga dem i smör och rivet citronskal. Lägg på locket.

Stek spättorna i smör någon minut per sida i rikligt med smör.
  Servering
Lägg svartrötter snyggt på en tallrik,
lägg den stekta spättan ovanpå,
värm på och häll över beurre blanc.
Toppa rätten med svart stenbitsrom och klippt persilja.
Servera direkt!


Till denna enkla men ändå lyxiga rätt rekommenderas ett rosévin.

Nr  2660 på Systembolaget. 

Och som om det inte vore nog...


Middagen avslutas med en lika enkel och snabb jordgubbsmousse som endast består av tre! ingredienser. Men det receptet får bli en cliffhanger ;)    Fortsatt trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar