En enkel helgmiddag. Stekt spätta och svartrötter i citronsmör med lyxig smörsås.
Som kronan på verket toppas rätten med
svart stenbitsrom och persilja.
Inspiration Catarina König Köket.se
4 portioner
600 g spättafilé
4 msk smör, att steka i
salt
Beurre Blanc
(smörsås)
1 schalottenlök
1 dl vitt vin
1 msk vitvinsvinäger
6 vitpepparkorn
150 g smör
0,5 dl vispgrädde
1 msk gräslök, hackad
Citronsmörade svartrötter
400 g svartrot
1-2 msk smör
salt
0,5 citron, finrivet skal
Topping
1 burk svart stenbitsrom
persilja
Gör så här
Skala och dela svartrötterna
och lägg i en kastrull med saltat vatten
(ligger de framme mörknar de snabbt)
Torka av och salta spättafiléerna.
Skala
och finhacka schalottenlöken.
Lägg i en kastrull tillsammans med vitt
vin,
vitvinsvinäger och vitpepparkorn.
Koka/reducera ned till hälften
och sila sedan av i en ny kastrull.
Klicka i
smöret i omgångar under konstant vispning,
låt såsen koka lätt under
tiden.
När såsen tjocknat tillsätt grädde
och finhackad gräslök.
Smaka
av med ev lite salt.
Koka svartrötterna ca 10
minuter tills de är mjuka rakt igenom.
Häll av vattnet och slunga dem i
smör och rivet citronskal. Lägg på locket.
Stek
spättorna i smör någon minut per sida i rikligt med smör.
Servering
Lägg svartrötter snyggt på en tallrik,
lägg den stekta spättan ovanpå,
värm på och häll över beurre blanc.
Toppa rätten med svart stenbitsrom och klippt persilja.
Servera direkt!
Till denna enkla men ändå lyxiga rätt rekommenderas ett rosévin.
Nr 2660 på Systembolaget.
Och som om det inte vore nog...
Middagen avslutas med en lika enkel och snabb jordgubbsmousse som endast består av tre! ingredienser. Men det receptet får bli en cliffhanger ;) Fortsatt trevlig helg!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar