Sommar på en tallrik!
Lax
med mandelpotatis, små späda rädisor, färska gula lökar, gröna ärter och vitvinsås med örter. Varsam
tillagning gör sig bäst när råvarorna är färska och späda.
4 portioner
600 g lax i 4 bitar
salt och peppar
rapsolja till stekning
12-16 st mandelpotatis
1 knippe rädisor
2 färska gula lökar
100 g gröna ärter
1 dl hackad gräslök och dill
Vitvinssås
1 msk finhackad gul lök
0,75 dl vitt vin
3 dl fiskbuljong
2 dl grädde
2 msk fint skuren gräslök
2 msk finhackad dill
Garnering
hackad gräslök och dill
ärtskott
Gör så här
Krydda laxen med salt och peppar
Skölj potatisen och koka med skal i ca 10 minuter.
Dela den kokta potatisen i halvor.
Dela rädisor och lök i kvartar.
Koka ingredienserna till såsen, förutom dill och gräslök,
tills ca hälften återstår och
såsen tjocknar något.
Blanda ner örterna och smaksätt med salt och
peppar.
Stek laxen i lite rapsolja i en stekpanna,
ca 2—3 minuter på var sida.
Ta upp laxen och håll den varm.
Lägg potatis, rädisor och lök i pannan
och låt fräsa på svag
värme i ca 5 minuter.
Salta och peppra.
Blanda ner ärtorna och låt dem bli varma.
Lägg upp grönsakerna på tallrikar
och lägg laxen på toppen.
Strö
hackad dill och gräslök över
och garnera med ärtskott.
Servera såsen
till.
Smaklig spis!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar