lördag 2 oktober 2021

Fläskfilégratäng med ädelost


I dag gjorde jag den här smarriga gratängen! Ojoj, så gott det var!


Men om man nu inte gillar ädelost
så funkar det med annan mer neutral krämig ost istället,
tex brie eller någon typ av smakrik färskost.

 6-8 portioner

140 g skivad bacon
 0,5 purjolök
150 g champinjoner
900 g putsad fläskfilé
salt och peppar
smör att steka i
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 msk kalvfond, koncentrerad
2 msk dijonsenap
150 g gorgonzolaost
(eller annan krämig ost)
1 dl riven lagrad ost

Gör så här
Klipp eller skär baconet i mindre bitar och stek knaprigt.
Ta upp och låt fettet rinna av på hushållspapper.
Putsa köttet och skiva det i ca 1 cm tjocka skivor.
Salta och peppra.
Lägg ner en klick smör
i samma panna 
och stek köttet hastigt på båda sidor,
det ska bara få färg.
Skölj purjon ordentligt, ansa den och skär i strimlor.
Skiva och fräs champinjonerna med purjon i smör.
Lägg fläskfiléskivorna i en ugnsform,
lägg på nästan all bacon (spara lite till garnering)
och purjo- och champinjonfräset.
Koka upp grädde, creme fraiche och rör ner gorgonzolaosten.
Smaksätt med dijonsenap och kalvfond
och smaka av med salt och svartpeppar.
Häll såsen över kött- och grönsaker och strö riven ost över.
Sätt in mitt i ugnen i 225 grader i 20 minuter.
Servera med ris, eller kokt potatis, eller färsk pasta.


2 kommentarer:

  1. Låter som väldigt goda smaker tillsammans. Jag tror att jag kan använda kycklingfilé och kalkonbacon istället för fläsk. En härlig helg rätt så här i oktober. Kram Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nu byts de lite lättare rätterna ut mot de mer rustika, tänder ett ljus och häller upp ett glas rött. Rätt mysigt ändå, när hösten smyger sig på. Kram

      Radera