torsdag 7 oktober 2021

Oktoberstart i trädgården - och en kanelbulle-sockerkaka till kaffet - ett insta inspo

Jag läste om en nystart på TrädgårdsFägrings sida, en samlingsplats för alla nordiska trädgårdsbloggare. MannsGarden, Maribels Garden och 4 Seasons by Carna tar över stafettpinnen och håller samlingsplatsen öppen för alla med trädgårdsintresse.
Kul att samlingsplatsen hålls levande tycker jag, även om jag inte direkt är den flitigaste trädgårdsbloggaren eller trädgårdsfantasten.
Men jag har en trädgård och en "egen trädgårdsmästare" som jag kan tipsa om olika intressanta trädgårdsprojekt och idéer som jag läser om hos er andra, mer aktiva, trädgårdsbloggare.
Så i söndags var jag ute och fotade lite i vår oktoberträdgård för att bidra med ett inlägg med tips och länk till samlingsplatsen för trädgårdsfantaster. Och så önskar jag er lycka till med omstarten :)
Ser ni den vita grinden på bilden ovan? Det tog "bara" ca ett halvår!! att byta ut den fallfärdiga grinden mot den nya. Beroende på grund av sen leverans, beställde den i april, och lite annat som kom emellan. Men nu sitter den där på plats och jag känner mig nöjd :)

 

Det är ju såå fantastiska höstfärger i trädgården just nu!
Rönnsumaken, till exempel, är som ett fyrverkeri av färger.

Jag bakade en god kanelbulle-sockerkaka i söndags också,
som jag tänker kan passa i det här oktober-inlägget.
Det var ju kanelbullens dag i måndags.
Firade ni?


Recept 👉 @tidningenbuffe
Inspiration till kanelglasyr och pärlsocker 👉 @lizbethdegling
 
Min Lilla Kokvrå 👉 @minlillakokvra

Kanelbulle-sockerkaka

Fyllning

50 g smör
 0,75 dl strösocker
1,5 msk kanel
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk

Sockerkaka

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 msk vaniljsocker
150 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 stora ägg (à ca 70 g)
1,5 dl rumsvarm mjölk

Kanel-glasyr

1 dl florsocker
0,5-1 msk kanel
ca 1 msk kallt vatten
Pärlsocker
 
Gör så här
 
Sockerkaka
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. 
Vispa smör och socker poröst, gärna med elvisp.
Tillsätt äggen under vispning, ett i taget.
Vispa ner de torra ingredienserna
och sist mjölken till en slät smet.
 Smörj och bröa en sockerkaksform med hål i mitten
som rymmer ca 2 liter (för ca 10 bitar).
Häll hälften av smeten i formen.
Häll på fyllningen (socker- och kanelblandningen)
och sedan resten av smeten.
Dra med en gaffel genom smeten så den blir marmorerad.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 40 minuter,
känn med sticka så kakan är torr.
Låt svalna 5–10 minuter och stjälp sedan upp kakan.
Glasyr
Rör ihop florsocker och kanel med kallt vatten till en glasyr
och ringla över kakan.
Strössla med pärlsocker.
 
 
 
 
Nu önskar jag er en fin helg i era höstträdgårdar!
Kanske med en kopp kaffe och en god kaka till :)
 
Ha det gott!
Kram Birgitta
 
 

4 kommentarer:

  1. Fin vy över dammen och fina höstfärger också. Det gör mycket när man jobbar med växter som får olika höjder. Spännande kaka :)

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, vi har strävat efter att få balans i trädgården, genom att jobba med höjder, färger och former.

      Radera
  2. Hej Birgitta!
    Vilka fantastiska höstfärger du har i trädgården. Mest gult hos mig.
    Ha det gott /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, jag är så glad åt de sprakande röda nyanserna som skapar blickfång i trädgården.

      Radera