Hela middagen i en form! Smakrik och krämig gratäng med kassler, potatis, lök, morot och paprika. Servera gärna med en grön sallad.
4-6 portioner
1 kg potatis
2 morötter
400 g kassler
2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 paprika
3 dl matlagningsgrädde
1,5 tsk salt
3 krm svartpeppar
Riven ost
Gör så här
Skala
potatis, morötter, lök och vitlök.
Skölj paprikan.
Skär potatis och morötter i skivor,
hacka löken och vitlöken och
strimla paprikan.
Fräs på lök, vitlök och paprika i stekpannan på låg
värme.
Löken ska bli mjuk och genomskinlig, absolut inte bränd.
Skär kasslern i strimlor.
Varva potatis, morot och kassler i två
lager i en smord
ugnsform.
Salt och peppra mellan varje lager.
Blanda sista lagret potatis med
den frästa löken och paprikan.
Slå över grädde.
Salta och peppra.
Gratinera i ugn i 200 grader ca 40 min.
Ta ut formen, riv över
ost i valfri mängd.
Slå ev. på mer grädde om gratängen känns för
”torr”.
Är den fortfarande ”simmig” så kommer den bli perfekt krämig när
den är klar.
Höj ugnsvärmen till 250 grader och gratinera 10-20 min till.
Ta ut formen och låt gratängen vila ca 10 min före servering!
Så bra med allt i en form mat. Jag brukar göra en variant med ris. Kram Pia
SvaraRadera