lördag 12 mars 2022

Paella i muurikka med lax, räkor och aioli

 
 
 
Vilken fantastiskt härlig dag vi haft idag! 
Vi tog och lagade mat ute i muurikkan 
och kunde till och med sitta ute i solen och äta. 
Hur skönt som helst!



 Paella med lax, räkor och aioli
8-10 portioner

Paellaris
15 dl vatten

2 tsk salt
7 dl ris, arborio


Grönsaker
4 morötter

0,5 purjolök (gröna delen)
1 gul lök
1 röd paprika
4 styckfrysta laxfiléer
1 kg vannameiräkor
1 burk majs
2 dl rapsolja
1 påse saffran
salt, peppar, vitlökspulver


Gör så här
Koka upp vatten med salt.
Ha i riset när det kokat upp och låt det puttra under lock i 19 minuter.
Rör om då och då och så till att det inte bränner fast.
Skär morötter, gul lök, paprika och den gröna delen på purjolöken till stora bitar.
Tina lax och räkor. Skär laxen till bitar.
 Tänd grillen och ställ på paellapannan.
Ringla i ordentligt med olja och ha i grönsakerna.
Fräs runt grönsakerna med en stekspade till de börjar mjukna,
ha sedan ner majs, lax och räkor.
När laxen inte längre är rå, blanda ner riset och strössla över saffran.
Blanda allt, krydda och låt riset få lite värme.
Servera med aioli.

Aioli

1 st ägg
2 tsk pressad lime
1,5 krm salt
1 krm vitpeppar
1 tsk dijonsenap
2 dl (170 g) matolja
2 klyftor vitlök

Gör så här
Mät upp ägg, pressad limesaft, salt, vitpeppar, dijonsenap
och matolja i en smal och hög bunke.
Pressa vitlöksklyftorna och tillsätt dem också.
Låt det stå framme en stund i rumstemperatur, gärna 30 minuter eller mer,
så att temperaturen på de olika livsmedlen utjämnas.
Det är viktigt att ägg och matolja har ungefär samma temperatur
för att inte aiolin ska skära sig.
Mixa med stavmixer.


Fortsatt trevlig lördag! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar