lördag 2 juli 2022

Garam masala gryta med potatis, tofu och kokosmjölk


En lättlagad vegetarisk gryta med indiska smaker.
Serverad med ris och
den indiska yoghurtsåsen raita.


4 portioner
 
1 st gul lök
2 potatisar
1,5 msk grönsaksfond

1,5
msk garam masala

0,5 msk gul curry
1
msk tomatpuré
0,5 tsk mald gurkmeja
400 ml kokosmjölk
2 msk + 2 dl vatten
100 g gröna ärtor
200 g fast naturell tofu
0,5  lime, saften
Chiliflakes
Salt

Tillbehör
Kokt ris
Grönsallad
Raita

Gör så här
Skala lök och potatis.
Finhacka löken och skär potatisen i stora tärningar.
Tärna tofun i lika stora tärningar som potatisen.
Hetta upp olja i en stekpanna och fräs löken tills den brynts och doftar gott.
Tillsätt garam masala, curry, gurkmeja, tomatpuré
och 2 msk vatten och låt fräsa några minuter.
Tillsätt chiliflakes om du vill ha grytan lite starkare.

Tillsätt kokosmjölk, vatten, grönsaksfond, potatis och salt och låt koka i ca 20 min.

Under tiden: Koka upp ris enligt förpackningen.

När riset kokat klart: Tillsätt tofu och gröna ärtor i grytan och låt bli varma.
Pressa i lime och smaka av med salt.
Servera med ris, grönsallad och raita.

Raita 

0,5 gurka
0,5 kruka mynta
300 g turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor
1 citron

Gör så här
Tärna gurka.
Finhacka mynta.
Blanda gurka och mynta med yoghurt och pressad vitlök.
Krydda med 0,5 tsk salt och 2 krm svartpeppar
och
saften från en 0,5 citron.
Blanda raitan ordentligt och ställ kallt till servering.
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar