onsdag 21 juni 2023

Sommarrulltårta med färskostkräm och jordgubbar

I år firar vi midsommar i husbilen mannen och jag och då tyckte jag att en rulltårta skulle vara smidigare att ta med än en gräddig jordgubbstårta.
Men den här rulltårtan är inte bara en vanlig rulltårta. Nej, minsann, denna sommarrulltårta är en riktig sommardröm med fluffig och saftig botten, med syrlighet och krämighet från färskostkräm och med färska jordgubbar i fyllningen. Vill man servera den mer gräddtårtelikt så serverar man vispad grädde vid sidan om eller gör rulltårtebakelser med jordgubbar på toppen. Ja, ni hör ju, det blir inte mer somrigt än så :)

 

12 bitar

Rulltårtsbotten
3 ägg
1,5 dl strösocker
 2 dl vetemjöl
0,75 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
1 msk mjölk

 Färskostkräm
50 g smör, rumsvarmt
150 g färskost, kall
 1 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker
50 g fint hackade jordgubbar
ca 1 dl jordgubbssylt


Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Täck din långpanna med bakplåtspapper.

Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp.
Blanda de övriga torra ingredienserna och tillsätt till smeten tillsammans med mjölken.
Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.

Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter,
eller tills att den blivit genomgräddad men knappt fått någon färg.

Vänd upp rulltårtan på en ren kökshandduk medan den fortfarande är varm.
Ta försiktigt bort bakplåtspappret (pensla med lite kallt vatten om det inte lossnar)
och rulla in rulltårtsbotten i kökshandduken.
Låt svalna helt och hållet

Vispa smöret riktigt vitt och smidigt med elvisp.
Rör ner färskosten och sikta ner vaniljsocker och florsocker.
Vänd samman till en krämig smet med hjälp av en slickepott.
Rulla ut botten och bre ut färskostkrämen på den.
Strö på jordgubbshacket över färskostkrämen.
Bred på ett tunt lager jordgubbssylt.
Rulla ihop rulltårtan, svep in i plastfolie och ställ i kylskåpet.
Skär i skivor vid servering.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar