torsdag 25 januari 2024

Två varianter på krämig pasta - en vegetarisk med svamp och en med räkor - med fänkål och vitt vin

En lättlagad pastarätt som lätt går att variera från en lite lyxigare räkpasta med vitt vin till en vegetarisk budgetvariant med champinjoner. Byt bara ut räkorna mot champinjoner och hummerfonden mot kantarellfond. Lätt som en plätt och goda varianter båda två.

 
4 portioner
 
500 g oskalade räkor
4 port pasta , t ex tagliatelle
0,5 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 liten fänkål
2 msk smör
1 dl vitt vin
1 dl vatten från pastakoket
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 msk konc hummerfond
1,5 dl gröna ärter
0,5 dl finhackad dill
rivet skal av 1,5 citroner

Garnering

riven parmesanost
dill
citronklyftor
räkor
salladsärter

Gör så här
Skala räkorna och tag undan några räkor till garnering.
Koka pastan ca 1 min mindre än vad som anges på förpackningen.
Häll av vattnet men spara lite till att späda såsen med.
Låt pastan rinna av.
Ansa och strimla purjolöken.
Skala och finhacka vitlöken.
Ansa, dela och strimla fänkålen fint.
Fräs lök, vitlök och fänkål utan att det får färg
i smör i stekpanna.
Tillsätt vin och låt det koka in i grönsakerna.
Tillsätt sparat kokvatten från pastan, mjölk och grädde tillsammans med hummerfond
och låt allt koka samman till en krämig sås i ett par minuter.
Vänd ner gröna ärter och låt allt koka upp.
Vänd ner dill och rivet citronskal.
Lägg ner den avrunna pastan i såsen och vänd om.
Tag bort pannan från plattan och blanda försiktigt ner räkorna.
Smaka av med salt och peppar.
Garnering: Strö över parmesanost.
Stick i några dillvippor och citronklyftor.
Lägg på de sparade räkorna och ev på några delade salladsärtor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar